Nederland beschermt komende maanden luchtruim Benelux

Nederland is de komende maanden verantwoordelijk voor de bescherming van het luchtruim van de Benelux. Op Vliegbasis Volkel staan vanaf vandaag tot en met 24 september en van 19 november tot en met 14 januari 2021 F-16’s gereed. Voor Vliegbasis Leeuwarden geldt dat van 25 september tot en met 18 november.

Voor de zogenoemde QRA (quick reaction alert) leveren Nederland en België per toerbeurt jachtvliegtuigcapaciteit. Permanent staan er 2 F-16’s klaar met een korte waarschuwingstijd. Zij komen in actie bij onder meer een schending van het luchtruim van Nederland, België of Luxemburg. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische bases Kleine-Brogel en Florennes.

Binnen enkele minuten

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een toestel te onderscheppen. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat er geen contact met een toestel is te krijgen of omdat het zonder toestemming het luchtruim invliegt.  

De onderscheppingstaak wordt voor Nederland gecoördineerd vanuit het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Deze eenheid monitort 24 uur per dag het Nederlandse luchtruim met militaire radars.

In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre in Glons. Luchtgevechtsleiders werken binnen Europa nauw samen op het moment dat een ongeïdentificeerd vliegtuig naar een naburig land dreigt te vliegen. Zo kan tijdig worden ingespeeld op een mogelijke dreiging.

Bekijk voor meer informatie over de QRA de pagina ‘Verdediging Nederlands Luchtruim’.

Wie meer wil weten over vliegbewegingen, kan terecht op de pagina 'Vliegbewegingen’ of NOS Teletekst pagina 766.

Klachten zijn in de dienen via de pagina ‘Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter’.