Zoek- en reddingsteam vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet (update)

Het zogenoemd Urban Search and Rescue (USAR)-team gaat vanavond vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet. Gisteren werd de Libanese hoofdstad getroffen door een zware explosie. Het meer dan 60 koppige zoek- en reddingsteam is gespecialiseerd in het zoeken naar vermisten en bestaat uit brandweerlieden, politie, artsen en militairen.

Vergroot afbeelding Mensen stappen via een trap een vliegtuig in.
Het Urban Search and Rescue (USAR)-team vloog vanavond vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet.

Zo’n 16.000 kilo aan zwaar reddingsmaterieel en honden reizen apart naar het getroffen gebied per C-17-transportvliegtuig. Ook dat vertrekt vanavond vanaf de militaire basis.

Defensie coördineert niet alleen het transport naar het Midden-Oosten. De militaire organisatie levert voor dit USAR-team ook 3 militairen. Het gaat om experts in coördinatie, liaison, planning en logistiek.

Onder de puinhopen

Het USAR Nederland gaat op verzoek van de Europese Unie naar Libanon. Na een ramp als deze, is het zaak mensen zo snel mogelijk onder de puinhopen te vinden en ze eruit te halen. Het vergroot hun overlevingskans. De teamleden gaan na aankomst in Beiroet dan ook zo snel mogelijk aan de slag.

Het USAR-team wordt niet alleen in het buitenland, maar ook in eigen land ingezet, zoals vorig jaar na een gasexplosie in Den Haag. Er waren toen verschillende woningen ingestort.

Vergroot afbeelding C17-transportvliegtuig stijgt op vanaf vliegveld.
Defensie levert voor het USAR-team 3 militairen.

UPDATE 23.00 uur: Om 20.30 uur vertrok het C-17-transportvliegtuig met reddingsmaterieel vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Beiroet. Een uur later volgde een toestel met reddingsteams. Verwachte aankomst: 03.00 uur lokale tijd.