Trainer eindelijk in Nederland

De Full Mission Flight Trainer (FMFT) voor de NH90 staat dan eindelijk op Vliegbasis De Kooy bij Den Helder. De bemanning voor de maritieme gevechtshelikopter, waarvan Nederland er 20 in dienst heeft, hoeft van nu af aan niet meer naar Italië te reizen voor opleidingen en training.

“De waarde van deze FMFT mag niet worden onderschat”, zei de commandant van het Defensie Helikoptercommando, commodore Robert Adang bij de opening van zowel simulator als het nagelnieuwe gebouw er omheen. Behalve Nederlandse crews, maken ook aankomende bemanningen van andere NH90-landen als Noorwegen, België, Duitsland en Italië gebruik van deze FMFT.

Realistischer

De Koninklijke Luchtmacht heeft sinds 2012 de beschikking over die NH90-simulator om de volledige crews onder allerlei omstandigheden te kunnen trainen. Door allerlei omstandigheden was het niet mogelijk de verhuizing naar Nederland eerder te laten gebeuren. Daardoor konden bij de plaatsing deze zomer wel enkele belangrijke verbeteringen worden doorgevoerd. Zo is het (virtuele) beeld sterk verbeterd en maakte ook de bewegingsapparatuur een grote sprong voorwaarts. De beleving in de cockpit is daarmee veel realistischer geworden.

De komende maanden staan meer updates op het programma. De hard- en software van de 154 computers die de FMFT draaiende houden, zijn aan een upgrade toe.