Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse trainingsmissie in Irak is hervat. Die was een week eerder opgeschort door verhoogde dreiging. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot en met 21 mei.

Archieffoto (maart 2013) van Nederlandse militairen die een checkpoint, vehicle and person search, demonstreren aan Peshmerga.
Archieffoto (maart 2013) van Nederlandse militairen die een checkpoint, vehicle and person search, demonstreren aan Peshmerga.

Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen aan Irakese veiligheidstroepen, in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.

CBRN-eenheid in actie

Een CBRN-eenheid (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair) kwam 2 keer in actie voor een zogenoemde poederbrief. 1 was bezorgd bij het Paleis van Justitie in Den Bosch, de ander op het politiebureau in Huizen. De militairen onderzochten de brieven met specialistische meetapparatuur.

Defensie ondersteunt civiele hulpdiensten bij dreiging of incidenten met chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. De CBRN Respons Eenheid staat dag en nacht paraat.

Lopende operaties buitenland:

 • De 100-koppige Redeployment Eenheid in Gao en Bamako is bezig met het schoonmaken en inpakken van materieel. Het materieel van de missie in Mali wordt de komende maanden teruggebracht naar Nederland. Het 1e konvooi is vertrokken. Een deel van de spullen wordt ter plekke verkocht of overgedragen aan coalitiepartners, de Malinese overheid en ngo’s. Sommige goederen worden vernietigd.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Nederlandse adviseurs voeren daarvoor onder meer gesprekken met hun Afghaanse collega’s. Ook een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • 306 Squadron ondersteunt de zogenoemde Operation Inherent Resolve in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De Nederlandse bijdrage aan Operation Inherent Resolve wordt verzorgd door een ondersteuningsdetachement vanuit Qatar.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 55 explosieven.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
 • Defensie ondersteunde justitie met waarneming vanuit de lucht. Het ging om een strafrechtelijk onderzoek naar een groot aantal autobranden in de omgeving van Oss.
 • Een team van het Defensie Helikopter Commando repareerde een Cougar-transporthelikopter op de Ginkelse Heide. Het toestel was daar uit voorzorg geland, omdat er problemen waren met de motor. De Cougar vloog vervolgens naar Gilze-Rijen.