Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. Evertsen nam als vlaggenschip binnen het NAVO-vlootverband SNMG2 deel aan oefening Mare Aperto (vrije zee). Daaraan deden meer dan 40 schepen, eenzelfde aantal vliegtuigen en 5 onderzeeboten mee. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 1 tot en met 7 mei 2019.

Commandant van SNMG2, commandeur Boudewijn Boots: “Dit is een unieke en grootschalige oefening onder Italiaanse leiding. Alle facetten worden toegepast: van het voorkomen van smokkelen en milieuvervuiling tot inzet in het hoogste geweldspectrum. Door samenwerking met veel maritieme eenheden in de lucht, op zee en diep onder water én door amfibische landingsoperaties heeft deze oefening een hoog uitdagingsniveau.”

De Middellandse Zee was deze week onder meer het toneel van onderzeebootbestrijding, bevoorrading op zee, manoeuvre- en communicatieoefeningen.

Mali

De militairen in Gao en Bamako zijn bezig met het schoonmaken en overdragen van hun materieel aan het 100-koppige redeploymentteam. Die brengt de spullen de komende 4 maanden terug naar Nederland. De 1e transporten staan gepland voor het eind van deze maand. Een deel van het materieel wordt ter plekke verkocht of overgedragen aan coalitiepartners, de Malinese overheid en NGO’s. Sommige goederen worden vernietigd.

Irak

Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Op dit moment zijn ongeveer 2.000 Peshmerga’s opgeleid in 8 verschillende cursussen.

Nederlandse trainers ondersteunen ook het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Verder vervullen 2 Nederlandse militaire adviseurs een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.

Staatssecretaris Barbara Visser met artiesten en bemanning voor een Cougar-transporthelikopter.

Staatssecretaris Barbara Visser zwaaide artiesten en bemanning uit op Gilze-Rijen.

4/5 mei

Op verschillende plekken in Nederland en in de uitzendgebieden stonden militairen stil bij dodenherdenking. Op Bevrijdingsdag droeg Defensie op diverse fronten bij aan de vieringen. Militaire duikers en collega’s van de explosieven opruimingsdienst controleerden op 4 en 5 mei de aanwezigheid van explosieven in Amsterdam.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen voerde als stationsschip een search and rescue-operatie uit bij de kust van Curaçao. Een motorjacht kampte met voortstuwingsproblemen en was daardoor stuurloos geraakt. De Groningen nam het vaartuig met 15 opvarenden op sleeptouw. Het stationsschip voert in het Caribisch gebied kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.

Militairen van de landmachtcompagnie in de West voerden in de gevangenis van Curaçao een zoekactie uit.

Lopende operaties buitenland:

  • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Nederlandse adviseurs voeren daarvoor onder meer gesprekken met hun Afghaanse collega’s. Ook een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
  • Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
  • 306 Squadron ondersteunt de zogenoemde Operation Inherent Resolve in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
  • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 51 explosieven.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
  • Militaire duikers zochten naar bewijsmateriaal in een vermissingszaak.
  • Defensie leverde zoekspecialisten voor het uitkammen van 2 panden bij Ermelo.