Helikopters bereiden zich voor op radardreiging

Vliegend personeel  van het Defensie Helikopter Commando leert momenteel om te gaan met radardreiging. Dat gebeurt in Noord-Engeland waar het grootste oefengebied van de Britse luchtmacht ligt. Er staan radarsystemen die Defensie in Nederland niet heeft, maar die wel elders in de wereld gevaar kunnen vormen voor het luchtmachtpersoneel.

Apache.

Een Apache probeert uit het zicht van radars te blijven.

Zowel ervaren als beginnende vliegers en loadmasters van 3 Apaches, 3 Chinooks en 2 Cougars krijgen uitdagende scenario’s voorgeschoteld. Nieuwelingen maken voor het eerst kennis met de gevaren van radar en de daarop aangesloten wapensystemen. De vliegers die langer meegaan frissen hun geheugen op.

Cougar.

Een Cougar-transporthelikopter.

Laagvliegen

Uit het zicht van radars blijven kan vaak maar op een manier: laagvliegend. Daar is in Nederland niet altijd gelegenheid toe. Op de Spadeadam Range kan het 2 weken lang met meerdere helikopters. Het heuvelachtige terrein zorgt bovendien voor een extra moeilijkheidsgraad. “We zijn hier om onze vliegers uitzendgereed te maken”, vertelt luitenant-kolonel Niels van den Berg. “Tegelijkertijd exporteren we het helikoptergeluid naar een rustiger gebied over de grens."

De zogenoemde continuation training moet vliegende bemanningen naar een tactisch hoog niveau krijgen. Naast radardreiging hebben de cursisten ook nog eens te maken met een ‘vijand’ op de grond. Daarnaast behoort landen in vijandelijk gebied tot de leerdoelen.

Ook het ondersteunende grondpersoneel wordt op de proef gesteld. Reservisten zorgen voor de beveiliging van de basis en treden op als oefenvijand. De helikoptertraining duurt nog tot vrijdag.