Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies in de Syrische provincie Deir al Zour. Er zijn geen wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 1 tot 8 augustus 2018.

F-16 met brandende lampjes verlaat shelter.

Een Nederlandse F-16 verlaat de shelter voor een nieuwe missie.

Litouwen

De nieuwe lichting Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen bereidden zich voor op hun eerste oefening.

Tsjechische militairen hielden een speciaal appel voor 3 gesneuvelde collega’s in Afghanistan. Uit solidariteit sloten de andere nationaliteiten van de eFP zich hierbij aan.

De militaire NAVO-aanwezigheid in de Baltische staat onderstreept de solidariteit met Estland, Letland, Litouwen en Polen.

Mannen in nieuw uniform voor auto.

De Nederlandse militairen in Litouwen hebben sinds deze week nieuwe uniformen. De militairen zijn herkenbaar aan een pak met een andere camouflageprint.

Lopende operaties buitenland:

 • De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelde inlichtingen voor de Minusma-missie.
 • Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Verder opereert in Irak een Nederlands chirurgisch team. Dat gebeurt in het westen in een Amerikaans role 2-hospitaal. Het team werkt nauw samen met Noorse, Deense en medici uit het Verenigd Koninkrijk.
 • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
Chinook met bambi bucket.

Een Chinook stort water op de brand bij Emmen.

Operaties/acties binnenland:

 • Een Chinook-transporthelikopter van de luchtmacht is 2 keer uitgerukt voor bluswerkzaamheden. Een heli hielp bij een grote brand bij Emmen. De andere inzet betrof een smeulend bosgebied in Duitsland, net over de grens bij Venlo.
 • Defensieduikers checkten de haven van Harlingen preventief op explosieven. Dat gebeurde voorafgaand aan het bezoek van een groot aantal tall ships aan de Friese plaats.
 • Defensie ondersteunde justitie met zoekcapaciteit bij Maastricht.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De explosievenopruimingsdienst maakte 24 explosieven onschadelijk.