Italië bouwt eerste F-35 voor Nederland

Het eerste in Europa gebouwde F-35-jachtvliegtuig voor Nederland is sinds vandaag in wording. Het toestel arriveert naar verwachting eind volgend jaar. Beide andere toestellen zijn in de Verenigde Staten gebouwd en vliegen daar nog steeds. In totaal krijgt Nederland er 37. De officiële naam is F-35 Lightning II.

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser gaf in de F-35-fabriek in Cameri een symbolisch startsein voor de bouw. Dat deed ze door haar handtekening op de romp te plaatsen van de AN-9. Dat nummer geeft aan dat het een standaard F-35 betreft. De Italianen bouwen in totaal 29 voor Nederland bestemde toestellen. De resterende 8 komen uit de Lockheed Martin-fabriek in het Amerikaanse Fort Worth, dat de eerste 2 dus al heeft geleverd.

Eerder deze week werd het 300e toestel in gebruik genomen. Van het zogenoemde A-type zijn er inmiddels 197 geproduceerd. Daarnaast bestaat er een B-type met een verticaal stijg- en landvermogen. Hiervan zijn er nu 75 van de band gerold. Geschikt om te opereren vanaf vliegdekschepen is er ook nog een C-variant. Van deze marine-versie zijn er 28 afgebouwd.

De landen die de F-35 inmiddels in gebruik hebben zijn: Australië, Israël, Italië, Japan, Nederland,  Noorwegen,het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Voorbereiding op komst F-35

De eerste F-35’s voor Nederland krijgen Vliegbasis Leeuwarden als thuisbasis. De luchtmacht bereidt zich inmiddels volop voor om die nieuwe jachtvliegtuigen in gebruik te kunnen nemen.  Daarvoor is onder meer ICT-ondersteuning nodig.  Dat gebeurt via het zogenoemde Autonomic Logistics Information System, kortweg ALIS. Het vormt het hart van de F-35.

Met ALIS is van alles en nog wat te zien dat te maken heeft met een F-35. Denk aan noodzakelijk onderhoud of een signaal dat een onderdeel moet worden vervangen. Bijzonder is dat via ALIS een F-35 aan de andere kant van de wereld is te volgen. Daarom is het ook niet noodzakelijk dat het systeem op de Friese basis komt te staan. Het komt dan ook op Vliegbasis Volkel. Daar is de installatie van alle benodigde apparatuur in volle gang. De klus is naar verwachting volgende week geklaard. Vanaf dat moment ondersteunt Volkel beide Nederlandse F-35’s die in de Verenigde Staten zijn gestationeerd. Zodra het eerste toestel op Leeuwarden landt, wordt dat eraan toegevoegd.