Staatssecretarissen maken kennis met hart Europese F-35-industrie

De positieve economische effecten door de aanschaf van de F-35, maar ook de betrokkenheid van het midden- en kleinbedrijf (MKB) bij het nieuwe vliegtuig. Het waren voor de staatssecretarissen Barbara Visser en Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat redenen naar het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht te gaan.

Nederlandse F-35 vliegt boven land.
Archieffoto: F-35.

Het Brabantse Woensdrecht verandert straks in het Europese hart van de F-35-industrie. Beide bewindslieden namen nu alvast een kijkje in het warehouse waar de reserveonderdelen voor het nieuwe jachtvliegtuig worden opgeslagen.
Vorig jaar werd bekend dat de reserveonderdelen voor alle Europese toestellen (meer dan 400) in Woensdrecht komen te liggen.

De drijvende kracht achter het binnenhalen van die opdracht is het samenwerkingsverband OneLogistics dat zo'n 70 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigt. Het levert extra banen en honderden miljoenen euro's op. Keijzer en Visser spraken met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en met het personeel van het LCW over het onderhoudswerk aan vliegend materieel.

Motorenonderhoud

Naast het opslaan van de reserveonderdelen van de F-35 gaat het LCW ook de motoren van het toestel onderhouden en testen. Die faciliteit wordt pas volgend jaar verwacht, maar Visser en Keijzer werden door Aeronamic en StandardAero bijgepraat over de status van het motorenonderhoud en de samenwerking met de luchtmacht.

Staatssecretarissen bekijken Apache.
De staatssecretarissen krijgen een toelichting op de Apache-gevechtshelikopter.

Spil in het onderhoud van de luchtvloot.

Woensdrecht is de spil in het onderhoud van de luchtvloot. In 2014 riep de Commandant der Strijdkrachten de Nederlandse industrie op om te ondersteunen bij innovatie en onderhoud van defensiematerieel. Airborne, bekend van composietenonderhoud, gaf daar gehoor aan en onderhoudt nu een deel van de luchtvloot op Woensdrecht. Het bedrijf doet onder meer het onderhoud van de rotorbladen van de Cougars. Samen met Defensie onderzoekt Airborne momenteel of en hoe reservisten een rol kunnen spelen bij het onderhoud om ook in de toekomst te blijven voldoen aan de onderhoudsverplichtingen.