Weekoverzicht Defensieoperaties

De week stond in het teken van noodhulpverlening in het Caribisch gebied na passage van orkaan Irma. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 5 tot en met 11 september 2017.

Marineschepen en transportvliegtuigen van de luchtmacht brachten een groot aantal hulpgoederen naar Sint Maarten. Militairen hielpen ook bij het bewaken van de orde en het herstel op de eilanden.

Afghanistan

De Duitse commandant van de noordelijke regio in Afghanistan, brigadegeneraal Bodemann, bezocht de Multinational Force Protection Company. Deze beveiligingseenheid bestaat naast Nederlanders uit Kroaten en Montenegrijnen. Bodemann sprak met de militairen over hun werk.

Nederland neemt in het land met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Een Duitse militair beoefent het tankoptreden in een Nederlandse Leopard- en CV90-simulator in Litouwen.

Een Duitse militair beoefent het tankoptreden in een Nederlandse Leopard- en CV90-simulator in Litouwen.

Litouwen

Duitse en Noorse eenheden beoefenden het tankoptreden in een Nederlandse Leopard- en CV90-simulator. Die is sinds kort in gebruik op kamp Rukla in Litouwen.

De infanteriecompagnie oefende defensieve manoeuvres als voorbereiding op een grote internationale oefening volgende week. De staf bereidde zich met een kaartoefening voor op een grote simulatietraining.

Nederlandse militairen in Mali (februari 2017).

Nederlandse militairen in Mali (februari 2017).

Mali

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali beoefende tijdens een integratietraining de samenwerking met partnerlanden.

Lopende operaties buitenland:

 • Het Forward Support Element (FSE) Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Zr. Ms. Rotterdam vaart in de Somalische wateren voor de antipiraterijmissie Atalanta.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 33 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende NAVO-landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.