Weekoverzicht Defensieoperaties

Militairen van de bewakingseenheid en de medische taakgroep in het Afghaanse Mazar-e-Sharif dragen de taken over aan een nieuwe lichting. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 juli tot en met 10 juli 2017.

Militair met gevechtskleding en zonnebril kijk uit raam vliegtuig.

Mazar-e-Sharif (augustus 2016)

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Ambassadeur aan tafel met Nederlandse militairen.

Ambassadeur Waltmans in gesprek met Nederlandse militairen

Irak

De Nederlands ambassadeur in Irak Jan Waltmans nam afscheid van de Nederlandse militairen van de Capacity Building Iraq Mission in Erbil. Waltmans vertrekt na 2 jaar uit Bagdad. Hij zag in die periode veel veranderen. Volgens hem is het Iraakse leger dankzij de trainingen nu professioneler en kan daardoor effectiever strijden tegen terreurorganisatie ISIS.

De Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.

Lopende operaties buitenland:

 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankte jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali.
 • Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • Zr. Ms. Evertsen maakt in de Baltische Zee deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1. Dit NAVO-vlootverband vaart in de regio als onderdeel van de zogenoemde geruststellende maatregelen.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van naar Litouwen uitgezonden militairen.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda en Niger.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine ondersteunde de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehaven.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 25 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie assisteerde de politie bij het doorzoeken van een perceel bij Berkel en Rodenrijs, een bedrijfspand bij Utrecht en een object in Venlo.
 • Militairen van land- en luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.