Nederlandse F-16’s paraat voor flitsmacht NAVO (video)

4 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen staan vanaf morgen een half jaar stand-by voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Deze zogenoemde flitsmacht is een onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force (NRF).

Een F-16 die paraat staat voor de VJTF in een shelter op Vliegbasis Leeuwarden.

Een F-16 die paraat staat voor de VJTF in een shelter op Vliegbasis Leeuwarden.

De vliegbases Leeuwarden en Volkel zijn samen verantwoordelijk. Leeuwarden staat de hele periode standby en Volkel vult aan waar nodig.

De NAVO kan de NRF binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten. Nederland is 1 van de bondgenoten die bij toerbeurt bijdraagt. Defensie levert dit jaar een raidingsquadron mariniers voor de landcomponent van de NRF. De mariniers zorgen zelf voor gevechtssteun (vuursteun, munitie en (medische) verzorging) en de logistiek.

De luchtmacht draagt nu bij met 4 F-16’s. Maar daarnaast zijn er nóg 4 F-16’s beschikbaar met een langere reactietijd. Ook levert Defensie meteorologische ondersteuning. De marine zorgt voor een luchtverdedigings- en commandofregat (met NH90- maritieme gevechtshelikopter), een mijnenjager en een onderzeeboot.

Daarnaast fungeert 1 Germans-Netherlands Corps vanaf morgen als Joint Task Force Headquarter (Land). Het moet voor de NAVO tot 1 juli volgend jaar overal ter wereld  kunnen optreden. Dat betekent het tactisch aansturen van meerdere brigades op het land. Daarnaast moet het hoofdkwartier eventueel eenheden van luchtmacht, marine en special operations forces coördineren.

Een bom hangt aan F-16 die paraat staat voor de VJTF.

Een bom hangt aan F-16 die paraat staat voor de VJTF.

Opbouw NRF

De NRF is opgebouwd uit eenheden met verschillende reactietijden. De VJTF is het snelst inzetbare deel. Daarnaast bestaat de Initial Follow-on Forces Group. Dit zijn eenheden met een iets langere reactietijd die de VJTF kunnen versterken. Vervolgens bestaat er nog een Follow-on Forces Group. Dit zijn eenheden zonder vooraf vastgestelde reactietijd.