Nederland tekent als eerste contract voor testen F-35-motoren buiten VS

Nederland gaat F-35-motoren niet alleen onderhouden, maar ook testen. Het is daarmee het eerste land buiten de VS dat de komst van een proefdraaiopstelling binnenhaalt. De testfaciliteit komt in 2019. Defensie en motorfabrikant Pratt & Whitney hebben de bouw van de infrastructuur en de levering van de benodigde apparatuur inmiddels contractueel vastgelegd in het Amerikaanse East-Hartford (Connecticut). Dat is vandaag bekend gemaakt.

Nederlandse F-35.
Een Nederlandse F-35.

Verder omvat de overeenkomst een reservedelenpakket en de benodigde trainingen.

Bouw op Woensdrecht

Defensie, Economische Zaken en de Provincie Noord-Brabant investeren gezamenlijk in de bouw van een onderhoudswerkplaats en een aparte proefdraaiopstelling. Die komen op het Logistiek Centrum in Woensdrecht. Deze zomer wordt voor de constructie van de werkplaats waarschijnlijk een contract gesloten met een aannemer.

Met de komst van het F-35-motorenonderhoud behoudt Nederland de hoogwaardige kennis over motorenonderhoud. Bovendien ontstaat op het Logistiek Centrum Woensdrecht een stevige basis voor onderhoudsactiviteiten voor de komende 30 jaar. Dat is ook gunstig voor onderhoud aan andere wapensystemen. Het motorenonderhoud versterkt de innovatiekracht van de Nederlandse economie en zorgt voor werkgelegenheid.

Andere landen

Nederland is een van de landen die het motorenonderhoud gaat verzorgen voor de wereldwijde F-35-vloot. Verder gaan Australiƫ, Turkije en Noorwegen dit doen. Het testen van motoren sluit aan bij de instroom van de eerste F-35's bij operationele gebruikers in de F-35-partnerlanden buiten de VS.