Joint Meteorologische Groep Defensie back-up voor KNMI

De Joint Meteorologische Groep (JMG) op Vliegbasis Woensdrecht was zaterdag de back-up voor het KNMI in De Bilt. Het Utrechtse instituut had tijdelijk geen stroom.

Militairen kijken op beeldschermen.

De weerkamer van de Joint Meteorologische Groep op Vliegbasis Woensdrecht.

Om toch de noodzakelijke meteorologische producten te leveren, kwamen medewerkers van het KNMI zaterdagavond naar de luchtmachtlocatie. Daar maakten zij de weerverwachtingen voor onder meer Schiphol. Aan het einde van de avond was er weer stroom bij het KNMI en konden meteorologen weer terug naar De Bilt.

JMG

De JMG en het KNMI helpen elkaar in noodsituaties. Beide instituten leveren meteorologische gegevens die onmisbaar zijn voor de veiligheid van Nederland. Ze oefenen regelmatig noodprocedures. Zaterdag bleek dat de plannen ook daadwerkelijk werken als het nodig is. Het KNMI en JMG werken op veel gebieden al nauw samen.

De JMG is het 'weerbedrijf' van het Ministerie van Defensie. Weersverwachtingen vormen een wezenlijk onderdeel van het besluitvormingsproces van een militaire operatie. De JMG-weerkamer is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar operationeel. Er werken 55 specialisten die wereldwijd Nederlandse en NAVO-troepen van actuele weersinformatie voorzien.