Alouette-helikopter: halve eeuw trouwe dienst

De Alouette III helikopter viert dit jaar haar 50-jarig jubileum bij Defensie. Geen ander vliegend toestel binnen de Nederlandse krijgsmacht kan terugkijken op zo’n lange loopbaan. Het speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling naar moderne helikopterinzet.

“Het is misschien een oudere dame, maar nog steeds is de Alouette erg nuttig voor Defensie”, aldus luitenant-kolonel Philip Whittle die al jaren met de helikopter vliegt. “Het is een relatief klein en eenvoudig toestel en juist daarin schuilt de kracht. De Alouette neemt bijvoorbeeld een deel van de opleiding voor haar rekening van de tactische coördinatoren en de loadmasters, degenen die de helikopter veilig beladen. Dit is efficiënter dan alle instructievluchten maken met de grotere Cougar- en Chinook-transporthelikopters. Het is heel simpel: alles wat je met de Alouette af kan, kost minder geld.”

Cambodja

De oorspronkelijke taken van het toestel varieerden van search and rescue boven de Wadden- en Noordzee tot tactische vluchten, zowel tijdens de Koude Oorlog als in diverse uitzendgebieden. Nederlandse Alouettes zijn onder meer ingezet in Irak, voormalig Joegoslavië en Cambodja. Whittle: “Mensen gaan er gemakkelijk aan voorbij dat dit toestel ook een belangrijke operationele duit in het zakje heeft gedaan tijdens missies in risicogebieden.”

De 4 overgebleven exemplaren, ondergebracht bij het 300 Squadron van het Defensie Helikopter Commando, worden nog vrijwel dagelijks ingezet. Tegenwoordig bestaat het takenpakket vooral uit VIP-vluchten voor onder meer het Koninklijk Huis, foto- en filmopnamen en ondersteuning van opleidingen.

Jubileum

Het hoogtepunt van het jubileumjaar is 12 september. Dan komen medewerkers en oud-medewerkers op Vliegbasis Gilze-Rijen bij elkaar voor een grote reünie.