3D-zicht KDC-10 voor bijtanken in de lucht

De KDC-10-tankervliegtuigen van de luchtmacht kunnen voortaan 3 keer nauwkeuriger dan met het blote oog gevechtsvliegtuigen bijtanken in de lucht. Dit gebeurt met het zogeheten Tanker Remote Vision System (TRVS) dat gisteren tijdens een acceptatievlucht zijn succesvolle werking bewees. Het tankervliegtuig ‘Prins Bernhard’ met staartnummer T-264 tankte met het nieuwe 3D-zichtsysteem 3 F-16’s bij in de lucht.

Het nieuwe systeem levert stereobeelden, met een zeer hoge resolutie en een enorme contrastgevoeligheid. Hiermee heeft de operator in het tankvliegtuig een perfect driedimensionaal zicht op het bij te tanken vliegtuig onder zich, zowel bij volledige duisternis als recht tegen de zon in.

Nederlandse samenwerking

Het systeem vloeit voort uit een volledig Nederlands samenwerkingsverband tussen het ministerie van Defensie, de KLM en TNO.

Acceptatievlucht

De 3 F-16’s waren afkomstig van Vliegbasis Volkel en zijn in het oefengebied boven de Waddenzee probleemloos in de lucht bijgetankt. Enige tijd geleden vond de officiële TRVS-certificeringvlucht al plaats met de andere KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht, de ‘Jan Scheffer’, met staartnummer T-235.