Defensie in zee met Rhenus voor groot logistiek centrum

Defensie zet samen met Rhenus Contract Logistics het nieuwe logistiek centrum voor de landmacht op. Het familiebedrijf helpt bij het ontwerp voor de bouw en de inrichting van het Logistiek Centrum Soesterberg (LCS). Beide partijen ondertekenden daarvoor gisteren een eerste overeenkomst. Als alles volgens plan verloopt, neemt de landmacht het moderne magazijn in 2025 in gebruik.

Het LCS wordt 37.800 m2 groot, circa 6 voetbalvelden. Het is bedoeld voor de flexibele opslag en afhandeling van Defensiemateriaal. Het centrum wordt ingericht volgens de laatste inzichten in logistieke processen en voorzien van de laatste ontwikkelingen op het gebied van automatisering. 

Defensie kiest ervoor om het centrum niet volledig zelf op te zetten, maar om de kennis en kunde van het bedrijfsleven te benutten. In Rhenus is een ervaren partner gevonden, die kan helpen het pand en alles daarbinnen en daarbuiten te ontwerpen, te bouwen, in te richten en te onderhouden. Het bedrijf krijgt ook een rol bij de werkzaamheden die vanuit het centrum worden gedaan. Hoe dit er precies uit gaat zien, wordt de komende periode verder uitgewerkt.

Strategisch belang

Projectleider kolonel Dirk Jan Blaas: “Als consument ervaren we dagelijks de logistieke prestaties van de commerciële sector: vandaag besteld, morgen geleverd. Civiele dienstverleners zoals Rhenus Contract Logistics hebben vaak meer ervaring met logistieke centra dan Defensie. Daarom maken en exploiteren we het nieuwe LCS samen met zo’n logistiek specialist. Wel houdt Defensie de volledige zeggenschap. De beschikbaarheid van onze reservedelen en gereedschappen  vormt een strategisch belang. Bovendien liggen er in het centrum artikelen met een zogenoemd ‘te beschermen belang’. Denk aan export controlled-artikelen.”

De verwachting is dat het ontwerp medio 2023 klaar is, waarna in 2024 de bouw kan beginnen.