Koningin Máxima maakt parachutesprong met commando

Koningin Máxima was vandaag te gast op de Defensie Para School in Breda. Na een rondleiding door de trainingshal en diverse demonstraties, waagde ze zich aan een tandemsprong met een militair van het Korps Commandotroepen. Het was voor het eerst dat de koningin een parachutesprong maakte.

“Het was heel spannend”, reageert ze stralend wanneer ze weer met beide benen op de grond staat. “Natuurlijk word je zenuwachtiger naarmate het moment komt. Onderweg naar beneden moest ik echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademen.” Koningin Máxima maakte de sprong naar eigen zeggen vol vertrouwen door de professionele begeleiding van de Defensie Para School. “Ze heeft het echt fantastisch gedaan”, vertelt tandemmaster adjudant Mark na afloop. “Ze deed het precies zoals we het op de grond hadden gebriefd.”

Operationele noodzaak

Zelf iets ervaren is vaak onderdeel van een werkbezoek bij Defensie, en voor commando’s is het belangrijk om springen met passagiers te oefenen. Een tandemsprong is binnen de krijgsmacht namelijk operationele noodzaak. Het is een manier om (militair) specialisten, zoals artsen of tolken, snel in moeilijk bereikbaar gebied te krijgen. Dat gebeurt altijd onder begeleiding van een speciaal hiervoor opgeleide parachutist. De passagier heeft alleen een korte instructie nodig. Voor sommigen is zo’n sprong dan ook de eerste keer. Koningin Máxima ervoer vandaag hoe dat is.

Rondleiding

Voordat ze het vliegtuig instapte, verdiepte de koningin zich in het werk van militair parachutisten. Op de Defensie Para School sprak Máxima met militairen over hun opleiding en met instructeurs over hun werkzaamheden en operationele inzet tijdens missies in onder meer Afghanistan en Mali. Ze kreeg ook uitleg over de vrije val en de automatische opening en het droppen van ladingen aan een parachute vanuit een transportvliegtuig. Verder woonde ze een demonstratie parachutevouwen bij en een (voorbeeld)training bij de springtoren.

Defensie Para School

De paraschool verzorgt sinds 2008 alle parachuteopleidingen binnen de krijgsmacht. Die zijn in eerste instantie bedoeld voor de special operations forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Ook 11 Luchtmobiele Brigade wordt er opgeleid. De school kan jaarlijks 800 tot 1.000 militairen opleiden en ondersteunt daarnaast bij oefeningen en operaties. De paraschool valt onder het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht.