Korps Commandotroepen bestaat 80 jaar

Het Korps Commandotroepen (KCT) bestaat vandaag officieel 80 jaar. Tijdens een sobere ceremonie op de Engelbrecht van Nassaukazerne vond een zogenoemd dodenappel plaats. Hierbij werd stilgestaan bij alle militairen die zijn omgekomen  in dienst van het korps, zowel in de strijd als tijdens oefeningen.

Vergroot afbeelding Commando's op de rug bezien tijdens het korpsappel.
Tijdens een sobere ceremonie op de Engelbrecht van Nassaukazerne vond een zogenoemd dodenappel plaats.

Eén van de namen die vanochtend werd voorgelezen, was die van korporaal Kevin van der Rijdt. Hij  sneuvelde tijdens een vuurgevecht in de Afghaanse provincie Uruzgan. De Nederlandse Task Force Uruzgan (2006-2010) is een van de missies in de recente geschiedenis waarbij het KCT veelvuldig in actie kwam.

De inzet met de Special Forces Task Group Viper en Task Force 55 was dusdanig onderscheidend dat het KCT er in 2016 de Militaire Willems-Orde voor ontving. Daarnaast waren er de individuele onderscheidingen met de Militaire Willems-Orde voor de commando’s Marco Kroon en Gijs Tuinman. Op 21 mei staat er een grote reünie gepland vanwege het jubileum.  Dan wordt uitgebreid stilgestaan bij de KCT-geschiedenis en de korpsverjaardag.

Vergroot afbeelding Special forces, luchtmachtmilitairen en Afghaanse evacués in een C-130-transportvliegtuig.
Het KCT was ook betrokken bij de evacuatie van Afghanen vanaf Kabul Airport.

Geschiedenis

Het KCT is ontstaan door het samenvoegen van de speciale eenheden die werden opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië. Het korps wordt met name ingezet voor speciale operaties. Hierbij moeten ze langere tijd zonder ondersteuning onder de zwaarste (weers)omstandigheden kunnen opereren. Het kan daarbij onder meer gaan om gerichte offensieve acties, speciale verkenningen en antiterrorismeoperaties.

Sabotage

Kenmerkend voor de commando’s is de groene baret. Deze stamt af van de Britse commando’s en het oudste Nederlandse commando-onderdeel: No 2 Dutch Troop. Dit werd opgericht als onderdeel van het Britse No. 10 Inter Allied Commando. De Britse regering wilde een elite-eenheid van goed getrainde en zelfstandige militairen. Die moesten achter de vijandelijke linies verzetstroepen trainen en sabotageacties uitvoeren. Zo moesten ze onder meer de invasie vergemakkelijken.

De eerste 48 Nederlandse aspirant-commando’s werden op vrijwillige basis geworven uit de Prinses Irene Brigade. Van hen wisten 25 de zware opleiding te voltooien. Deze 1e lichting vertrok op 22 maart 1942 voor de opleiding. Dit wordt gezien als de oprichtingsdatum.