Hoge onderscheiding voor hulp na helikoptercrash

6 jaar na de helikoptercrash in Mali ontvingen 2 medics van het Korps Commandotroepen vandaag een Ereteken voor Verdienste in zilver. Korporaal Peter (buiten dienst) en sergeant Michiel verleenden eerste hulp en vochten voor het leven van de 2 vliegers.

Vergroot afbeelding 2 militairen worden onderscheiden.
Ook Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen had lovende woorden.

De 2 kregen het ereteken op de kazerne in Roosendaal uit handen van Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots.

“Het overviel mij een beetje. 6 jaar na dato. Maar het is een mooi gebaar”, zei Peter hierover tegen de Defensiekrant. Michiel vulde aan: “Het voelt ook dubbel. De aanleiding is ontzettend naar, maar de onderscheiding heel eervol.”

Bij de crash in Mali kwamen eerste luitenant Ernst Mollinger (26) en kapitein René Zeetsen (30) om. Michiel en Peter stonden als zogeheten quick reaction force standby voor noodhulp. Na een noodoproep gingen zij direct per helikopter ter plaatse en verleenden eerste hulp. Ze konden niet voorkomen dat de vliegers overleden. Eerder deze maand werden als eerbetoon 2 viaducten vernoemd naar de overleden vliegers.

1e operationele ervaring

De 2 medics hadden hun opleiding niet lang voor het ongeluk afgerond en deden in Mali hun eerste operationele ervaring op. Ondanks hun onervarenheid, raakten zij niet paniek bij het aanzien van de neergestorte helikopter, zei Boots.

“Het klinkt misschien vanzelfsprekend: 2 medics van het KCT verlenen eerste hulp. Maar zo eenvoudig was het niet. Jullie hielden het hoofd koel in een bijzonder heftige situatie. Ik snap dat jullie gemengde gevoelens hebben. René en Ernst hebben het niet overleefd. En toch doet dit niets af aan jullie optreden die dag.”

Boots loofde het initiatief dat de Michiel en Peter namen bij de behandeling van beide vliegers. “Jullie hielden de behandeling vol van het begin tot het einde. Onder grote druk voerden jullie de medische procedures vrijwel geheel zelfstandig én correct uit. Het is belangrijk dat dit wordt gezien en benoemd. Het is erkenning voor buitengewoon handelen tijdens een gebeurtenis met een grote impact op alle betrokkenen.”

Lees in de Defensiekrant van deze week een terugblik met de onderscheiden Michiel en Peter.