Modernisering maakt Bushmaster klaar voor toekomst

Alle 102 Bushmaster-pantserwielvoertuigen van de landmacht krijgen een flinke opknapbeurt. Met de zogeheten midlife update kunnen ze tot medio jaren ’30 mee. Dat laat minister Henk Kamp vandaag weten aan de Kamer.

Vergroot afbeelding Bushmaster rijdt door het zand.
Bushmaster-pantserwielvoertuig.

Defensie kocht de Bushmasters in 2006 met een verwachte levensduur van ongeveer 30 jaar. De voertuigen zijn intensief gebruikt tijdens missies in Afghanistan en Mali.

Met de midlife update worden de voertuigen gemoderniseerd en toekomstbestendig gemaakt. Geen overbodige luxe gezien de internationale veiligheidssituatie waarbij dreigingen niet alleen in aantal toenemen, maar ook in soort en complexiteit. Het is belangrijk dat de voertuigen daar operationeel tegen zijn opgewassen.

Boordwapenstation

Daarom wordt het boordwapenstation van de hele Bushmastervloot op dezelfde moderne standaard gebracht. Ook krijgen delen van de bepantsering een extra laag. Dit om militairen in het voertuig beter te beschermen. De update voorziet verder in een betere koppeling voor transmissiemiddelen en commandovoeringsystemen. Andere verbeteringen zijn verhoging van het laadvermogen en een achteruitrijcamera.

Varianten

Bushmasters zijn er, voor specifieke taken, in verschillende varianten: bijvoorbeeld voor commandovoering, genietaken en explosieve opruiming. Ze krijgen hun eigen specifieke aanpassingen. Varianten die statisch opereren worden in elk geval voorzien van een hulpgenerator om brandstofverbruik te beperken. Dit vermindert onder meer de C02-uitstoot.

Defensie wil de midlife update aanbesteden bij de oorspronkelijke fabrikant van de Bushmaster. Het project loopt tot en met 2027. Naar verwachting neemt Defensie de eerste verbeterde Bushmasters begin 2024 in gebruik.