Nederlandse C-130 Hercules voor Verenigde Naties geland in Mali

Troepen in vijandelijk gebied bevoorraden, op de grond of per parachute en eventueel medische evacuaties uitvoeren. Ook Malinese militairen, coalitie-eenheden en vracht verplaatsen en voor de Verenigde Naties een gebied in kaart brengen. Dit zijn opdrachten waarvoor Nederland komend half jaar in Mali een C-130 Hercules-transportvliegtuig inzet. Vanmorgen is het toestel, voorzien van VN-markering, in de West-Afrikaanse republiek geland.

De C-130 opereert vanaf een kamp in de hoofdstad Bamako. Vanaf hier zijn binnen 4 uur alle uithoeken van het land te bereiken. Als het meer dan 34 meter lange toestel opstijgt, gebeurt dat in opdracht van het VN-hoofdkwartier. Op deze manier ondersteunt Nederland coalitiepartijen die deel uitmaken van de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma). Het is één van de grootste en meest complexe VN-missies op dit moment. 

Migratiestromen

Mali ligt in de Sahel, een instabiele regio aan de rand van Europa. Er is sprake van een voortdurend slechter wordende veiligheidssituatie en toenemende instabiliteit. Stabiliteit in de Sahel is voor Europa, en dus ook voor Nederland, van groot belang. De terreurdreiging en de migratiestromen vanuit het gebied raken direct aan de Europese veiligheidsbelangen. De VN zet zich in om de veiligheidssituatie te verbeteren, te voorkomen dat extremistisch geweld overslaat naar omliggende landen en wil smokkel van wapens en mensen tegengaan.

Prioriteit

De Sahel krijgt in het Nederlandse buitenland- en veiligheidsbeleid hoge prioriteit. Het kabinet besloot vorige maand het militaire toestel met een bijna 90-koppig detachement naar Mali te sturen. De C-130 neemt de logistieke ondersteuningstaak over van Portugal. 

Lees meer over de inzet van de C-130 in Mali in de Defensiekrant.