Honderden drones ‘vallen’ Vredepeel aan

Krijgsmachten of staatloze groeperingen gebruiken drones steeds vaker als wapen. De technologische ontwikkelingen van deze onbemande vliegende systemen gaan dan ook razendsnel. De NAVO zoekt oplossingen om zich weerbaar maken. Dat gebeurde met honderden drones tijdens een 2 weken durende oefening bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in het Limburgse Vredepeel.

Het ging om het testen van de communicatie tussen systemen die drones uitschakelen. Denk aan sensoren, effectoren (onderscheppingscapaciteit) en commando- en controleapparatuur. Met de aanval van verschillende type drones werden de systemen zoveel mogelijk op de proef gesteld.

Drones kunnen langer en vaker met een vooraf geprogrammeerde opdracht vliegen, ook in grote formaties. Zo zijn ze al ingezet bij aanvallen op Russische militaire bases in Syrië en op olie-installaties in Saudi-Arabië. Ook een terroristische aanslag met drones is niet ondenkbaar. Daarnaast gebruiken particulieren drones op een ongewenste of zelfs gevaarlijke manier.

Vergroot afbeelding Militair houdt groot langwerpig apparaat naar lucht gericht.
Drones verstoren met een 'jammer'.

Testcentrum

In het testcentrum in Vredepeel wordt onderzocht hoe dronedreiging het beste een halt valt toe te roepen. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van kleinere kanon- of raketsystemen. Ook wordt lasertechniek onderzocht om in de toekomst drones te onderscheppen. In het testcentrum experimenteren Defensie en industrie met counterdrone-systemen.

Vergroot afbeelding Drones en een net in de blauwe lucht.
Drone vangen met een drone.

Detectiesysteem

Defensie heeft wel verschillende luchtverdedigingssystemen zoals de Patriot, AMRAAM en Stinger. Die zijn echter voor het bestrijden van grotere dreigingen in de lucht, zoals vliegtuigen, helikopters en raketten. Voor de detectie van kleinere luchtdreigingen beschikt Defensie op dit moment over onder meer Discus: een camerasysteem gekoppeld aan zogenoemde squire-radars. Dit zijn draagbare tactische gevechtsveldbewakingsradars.