Landmacht vervoert historische wagons uit WOII naar Vught voor restauratie

Genisten van de landmacht hebben vandaag 2 gedemonteerde treinwagons vanuit Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen naar de Van Brederodekazerne in Vught vervoerd. De wagons worden daar volledig gerestaureerd. Zij komen vervolgens bij het Nationaal Monument Kamp Vught te staan.

Het gaat om 2 oude goederenwagons. In de Tweede Wereldoorlog werd dit type gebruikt om gevangenen naar kampen in Duitsland en bezet Polen te deporteren. De firma Hurks krijgt de taak de wagons volledig te restaureren. Dit gebeurt op de Van Brederodekazerne. Het is de bedoeling dat de treindelen vóór 4 mei 2022 zijn gerestaureerd.

Bezoekers van het herinneringscentrum kunnen de wagons daarna in het echt bezichtigen, zegt Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught. “Deze wagons zijn vandaag de dag nog altijd een iconisch beeld van vervolging en deportatie. Met de plaatsing van beide wagons op het traject van de voormalige kampspoorlijn benadrukken wij hoezeer de hele omgeving een stempel draagt van het concentratiekamp. Bezoekers beseffen nog beter welke betekenisvolle plek zij betreden.“

5 wagons

De treindelen zijn in het verleden gekocht in Duitsland door Herinneringscentrum Kamp Westerbork, samen met drie andere wagons. Op het voormalig kampterrein in Drenthe staan 2 gerestaureerde goederenwagons tentoongesteld. Een 3e staat in het historische lokaalspoorstation van Groenlo terwijl de laatste 2 dus een plek in Vught krijgen. De genisten waren destijds ook al verantwoordelijk voor het vervoer vanuit Duitsland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Vught gevangenen gedeporteerd naar concentratiekampen als Auschwitz, Sachsenhausen en Ravensbrück. Het 1e transport was op 24 mei 1944, toen 650 mannen naar Dachau zijn vervoerd. De gemeente Vught werd op 26 en 27 oktober 1944 bevrijd, de spoorweglijn is 4 jaar later verwijderd.