Defensie biedt Reclassering Nederland helpende hand

Defensie en Reclassering Nederland Regio Zuid werken sinds vandaag samen. De partijen zijn een pilot gestart, waarbij personen hun werkstraf op een locatie van Defensie uitvoeren. De proef duurt een half jaar.

Reclassering Nederland kampt vanwege de COVID-19-crisis met een achterstand in het laten uitvoeren van de werkstraffen. Defensie biedt daarom als maatschappelijke veiligheidspartner de helpende hand.

Oirschot

Het gaat in 1e instantie om een groep van 6 tot 16 gestraften, die voor lichte vergrijpen zijn veroordeeld. Zij gaan onder toeziend oog van een werkmeester van reclassering aan de slag op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Dat is de thuisbasis van 13 Lichte Brigade. De werkstraffen bestaan uit opruimen, schoonmaken en snoeien.

Tijdens het uitvoeren van hun straf, hebben de gestraften geen toegang tot voertuigen en gebouwen. Er is ook geen contact met militairen. Wel stelt Defensie een begeleider beschikbaar als aanspreekpunt voor de werkmeester. Deze begeleider kan indien nodig ook ondersteuning bieden.

De samenwerking tussen Defensie en Reclassering Nederland wordt tijdens en na de pilot geëvalueerd. Daarna kijken de partijen of een structurele samenwerking mogelijk is.