Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen in Afghanistan patrouilleerden samen met hun Duitse collega’s. Dat gebeurde te voet. Lopend wordt makkelijker contact gemaakt met de bevolking en dus sneller informatie verkregen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 3 tot en met 9 februari.

De Duitse bataljonscommandant sloot aan om te zien hoe dat in de praktijk gaat. De patrouille besloeg de oostzijde van de zogenoemde Ground Defense Area. Zo brachten ze de situatie aan de buitenranden van het relatief veilige gebied rondom Kamp Marmal in kaart.

Aan de NAVO-missie Resolute Support nemen momenteel zo’n 150 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Naast de infanteristen zitten in Mazar-e-Sharif en Kaboel nog een aantal militaire adviseurs. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Nederland houdt 80 extra militairen achter de hand voor de missie in Noord-Afghanistan. Zij kunnen bijspringen als de veiligheid van eigen troepen en NAVO-bondgenoten verslechtert.

Mijnenbestrijding

Een NAVO-vlootverband heeft deze week voor de Belgische en Nederlandse kust 4 explosieven geruimd. De Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 staat momenteel onder Nederlandse leiding.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Lopende operaties buitenland:

  • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
  • Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De laatste militairen van de nieuwe rotatie arriveerden, waardoor de eenheid weer compleet is. De multinationale battle group waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.
  • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
  • In Irak ligt de focus van de missie inmiddels op het adviseren van de Koerdische strijdkrachten op hoofdkwartierniveau. Naast de adviseurs zijn de militairen van de force protection inmiddels volledig operationeel. Die ondersteunen de beveiliging in Erbil.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze nemen deel aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • 3 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. Zij zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 46 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar dat nodig was.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.