Fennek-pantservoertuigen krijgen flinke upgrade

Het grootste deel van de 344 Fennek-verkenningsvoertuigen van de landmacht krijgt op korte termijn een opknapbeurt. Dankzij de zogeheten midlife-update moeten de voertuigen nog tot minimaal 2034 inzetbaar blijven.

Vergroot afbeelding Militairen in een verkenningsvoertuig.
Archieffoto: De Fennek is onder meer ingezet in Mali.

Van de 344 voertuigen worden er 322 uitgerust met deze upgrade. De firma Krauss-Maffei Wegmann is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard en luitenant-generaal Martin Wijnen van het Commando Landstrijdkrachten ondertekenden gisteren de overeenkomst.

De Fenneks worden voorzien van 9 verschillende configuraties en de zogeheten C4I-middelen (command, control, communications & intelligence). Het eerste voertuig moet in 2022 klaar zijn, het laatste wordt in 2027 geleverd.

Vergroot afbeelding 2 mannen ondertekenen een overeenkomst.
C-LAS luitenant-generaal Wijnen (links) en D-DMO vice-admiraal De Waard tekenen de overeenkomst.

Laag en stil

De landmacht gebruikt de pantserwielvoertuigen sinds 2005. De Fennek staat erom bekend laag en stil te zijn en is lastig te zien op warmtebeelden. De voertuigen zijn onder meer ingezet in Afghanistan en Mali. Primair is het voertuig ontworpen voor de verkenning, maar daarnaast vervult de Fennek een rol in de commandovoering, vuursteun en luchtverdediging.

De Fenneks worden onder andere in Nederland opgeknapt. Dat gebeurt door de firma’s Van Halteren Metaal en Nedinsco, die samenwerken met het Materieellogistiek Commando Land.