Samen Sterker-award voor innovatie vanaf de werkvloer

Bij de 1e uitreiking van de Samen Sterker-award werden gelijk 3 innovatieve initiatieven gehuldigd. De award is voor medewerkers die de organisatie op een innovatieve manier versterken. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zette vanmiddag de betrokken medewerkers in het zonnetje.

Bauer: “We weten allemaal dat Defensie moet veranderen. Om antwoord te geven op een veranderende samenleving, een veranderende veiligheidscontext. Daarvoor is het nodig om anders te denken, anders te doen en binnen de mogelijkheden de grenzen op te zoeken. Jullie projecten en initiatieven zijn hier sprekende voorbeelden van.”

De kapiteins Suzanne Aarssen en Ilse van de Lagemaat (landmacht) zetten zich in voor betere retourlogistiek en afvalverwerking op missies en oefeningen. Ook in missiegebied wordt afval grotendeels gescheiden. Lokale afvalverwerkers verwerken het alleen niet altijd op de juiste manier. Dat kan en moet wat hen betreft anders. Bauer: “Jullie pakken dit project op naast jullie fulltime baan en dachten in mogelijkheden en oplossingen: bewonderenswaardig. Jullie bevlogenheid en enthousiasme werkt daarbij aanstekelijk.”

Minder risico op hitteletsel

Kapitein René Van der Flier, adjudant Willem Van Geel, sergeant-Majoor Jordi Boeren, sergeant-majoor Stefan Gerritsen en sergeant-majoor Rachid Benchicar (marine) ontwikkelden een ‘Last Minute Risk Assessment Speedmarsen’. Deze tool verkleint het risico op hitteletsel bij speedmarsen. “Dit soort initiatieven verdient erkenning. Ze komen op de werkvloer tot stand en de wil is er om de kennis te delen met andere onderdelen.”

Sergeant Daan Verwaaij (landmacht) speelde een sleutelrol bij de ontwikkeling van de Host Nation Support-applicatie. Dit systeem vereenvoudigt en versnelt HNS-aanvragen van landen in Nederland. En dat geldt ook voor de daadwerkelijke grenspassages van eenheden tussen de landen. Met deze app loopt Nederland voorop en verschillende partnerlanden hebben al interesse getoond.

Bauer: “Ik begreep dat sergeant Verwaaij een zeer gewaardeerd teamlid is. Door zijn jeugdige enthousiasme, maar ook zijn kijk op de wereld als millennial om problemen op te lossen. Hij durft nieuwe, frisse ideeën te lanceren, maar denkt ook mee bij het concretiseren en aanpakken van problemen.”