Onderscheidingen voor moed in Afghanistan en Mali

Op het Binnenhof vond vandaag een bijzondere gebeurtenis plaats. 4 militairen werden vandaag onderscheiden voor uitzonderlijke moed. 3 van hen deden dat tijdens hun inzet Afghanistan en 1 in Mali. Laatstgenoemde was daarmee de 1e militair die een dapperheidsonderscheiding kreeg voor heldhaftig optreden in Mali.

3 Bronzen Kruizen waren voor het optreden van landmachtmilitairen onder zware gevechtsomstandigheden in Afghanistan. Een marinier verdiende het Kruis van Verdienste in Mali. Bijleveld: “Zij bevonden zich in zeer gevaarlijke en complexe situaties. Situaties die zonder hun daden, heel anders waren afgelopen. Situaties, waarin zij lieten zien wat moed betekent. Voor hen ‘gewoon normaal’, maar volgens hun collega’s was het dat niet. Verre van zelfs.”

Marinier Thomas, tegenwoordig burgermedewerker, krijgt het Kruis van Verdienste van de minister.
Marinier Thomas, tegenwoordig burgermedewerker, krijgt het Kruis van Verdienste van de minister.

Zelfmoordaanslag Mali

Neem marinier Thomas, tegenwoordig burgermedewerker. Hij kreeg het Kruis van Verdienste voor zijn optreden in Mali, 4 jaar geleden. Na een overnachting in de woestijn raasde er plotseling een verdachte pick up op de special operations land task group af. Alles wees op een zelfmoordaanslag en Thomas aarzelde geen moment. Terwijl hij achteruit liep, vuurde hij op het aanstormende voertuig. Op ongeveer 25 meter voor hem ontplofte de met explosieven beladen pick up. Thomas en zijn collega’s werden omver geblazen, maar er raakte slechts 1 collega gewond.

De Bronzen Kruizen op de borst van sergeant-majoor Harm en sergeant der 1e klasse Arjen.
De Bronzen Kruizen op de borst van sergeant-majoor Harm en sergeant der 1e klasse Arjen.

Vuurgevecht Afghanistan

De 3 landmachtmilitairen onderscheidden zich tijdens de missie in Afghanistan. Hun optreden in 2007 en 2009 in de provincie Uruzgan levert hen nu een Bronzen Kruis op.

Sergeant-majoor Harm en sergeant der 1e klasse Arjen kregen vaak te maken met zwaar vuur, maar zo heftig als die ochtend in september 2007 was ongekend. Onderweg naar een vooruitgeschoven basis barstte het gevecht in alle hevigheid los.

Het zicht was beperkt, vanwege maisvelden en hoge gewassen. De vijand bevond zich op slechts 25 meter afstand. Omdat de leiding in de groep van Arjen geen sturing meer kon geven, nam Arjen de leiding over. Hij wist zijn groep sprongsgewijs terug te trekken.

Harm ging met zijn voertuig voorwaarts om vuursteun te leveren. Hij nam een strategische positie in midden in de vuurlinie, 20 minuten lang. Om tussendoor geen pauzes te laten vallen, vuurde Harm bovenluiks met zijn persoonlijk wapen als het boordwapen werd herladen. De hete hulzen belandden in zijn nek. Arjen en Harm speelden beiden een cruciale rol bij de terugkeer van de eenheid zonder slachtoffers.

Foto eigen archief commando sergeant der 1e klasse Jeroen (Afghanistan 2009). Hij coördineerde als forward air controller de luchtsteun voor zijn eenheid.
Foto eigen archief commando sergeant der 1e klasse Jeroen (Afghanistan 2009). Hij coördineerde als forward air controller de luchtsteun voor zijn eenheid.

Luchtsteun

Commando sergeant der 1e klasse Jeroen, nu buiten dienst, coördineerde als forward air controller de luchtsteun voor zijn eenheid. In september 2009 kwamen zij zwaar onder vuur te liggen. Luchtsteun was de enige uitweg, maar door de glooiingen in het terrein kon Jeroen niet al zijn collega’s zien. Voor overzicht, moest hij naar een andere positie. Zichtbaar en dan weer onzichtbaar voor de vijand. Meerdere keren werd er op hem gevuurd. Uiteindelijk kon hij de Nederlandse Apaches aanwijzingen geven om zijn collega’s te helpen.

Minister Bijleveld spelt oud-commando  Jeroen zijn ereteken op.
Minister Bijleveld spelt oud-commando Jeroen zijn ereteken op.

Niet normaal

Bijleveld: “De daden van deze 4 mannen waren bepalend voor de afloop van enkele uitzonderlijke momenten in de geschiedenis van onze krijgsmacht.

Dat maakt mij, hun collega’s en zeker ook u allen hier vandaag zeer dankbaar en trots. Moed is niet ‘gewoon normaal’. Het is de meest krachtige uitkomst vanuit het diepste van ieder mens. En moed is waarmee wij het verschil maken in de meest dreigende situaties, waar ook ter wereld.” Onder de aanwezigen waren ook de Ridders Militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman en majoor Marco Kroon.