Weekoverzicht Defensieoperaties

De inzet van het Dornier-kustwachtvliegtuig voor de Europese grensbewakingsoperatie Frontex is beëindigd. Het toestel surveilleerde 2 weken boven de Middellandse Zee. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van  10 tot en met 16 april 2019.

De Dornier bracht illegale migratiestromen in kaart en richtte zich op de aanpak van migratiecriminaliteit zoals mensensmokkel. De bemanning bestond onder anderen uit 3 luchtmacht- en marinevliegers en 2 waarnemers van de marechaussee.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen beoefenden hun vaardigheden. Met het ondersteuningsvoertuig Kodiak en een Duitse bruggenlegger werden hindernissen opgeworpen. Uitgestegen genisten trainden het opblazen ervan. De infanterie leerde vuursteun te integreren in de aanval en mortierschutters vuurden op een oefenterrein in Gaizunai.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Nederlandse verkenners voeren gesprekken in aanwezigheid van Belgische collega's.
Nederlandse verkenners voeren gesprekken in aanwezigheid van Belgische collega's.

In Mali rondde de lange-afstandsverkenningstaakgroep de laatste inlichtingenoperatie af. Het leverde waardevolle informatie op bleek uit de reactie van het hoofdkwartier in Bamako. Nederland beëindigt de inzet voor de Minusma-missie op 1 mei. Tot die tijd patrouilleren de Nederlanders samen met Belgische militairen. Zo wordt kennis overgedragen.
Via 2 radiostations in Gao namen de Nederlanders  afscheid. Ze bedankten de lokale bevolking voor haar openheid en gastvrijheid de afgelopen jaren. Inwoners lieten weten de Nederlanders te gaan missen.

Afghanistan

In bijzijn van een internationaal gezelschap werd korporaal Luc van de beveiligingseenheid (force protection) uitgeroepen tot guardian angel van de maand. Die titel is in het leven geroepen om de saamhorigheid te vergroten van de Multi National Force Protection Company, 2 Duitse beveiligingseenheden en het medisch peloton. Met elkaar beschermen ze de Nederlandse adviseurs van het Afghaanse leger en de politie tegen zogenoemde insiders threat: Taliban die zich voordoen als militair of agent. Deze dreiging neemt de komende periode toe omdat de Taliban haar lente-offensief heeft aangekondigd.

Het chirurgisch team van het Instituut Defensie Relatie ziekenhuizen is afgelost door een nieuwe lichting. In het Role 2 ziekenhuis kon het direct aan de slag voor de behandeling van een aantal lichtgewonde Afghaanse militairen. Het team bestaat uit onder anderen uit een (trauma)chirurg, anesthesist, operatieassistenten en verpleegkundigen.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Nederlandse adviseurs voeren daarvoor onder meer gesprekken met hun Afghaanse counterparts.

Archieffoto (oktober 2016) van VPD-leden die hun wapens inschieten aan boord van een koopvaardijschip.
Archieffoto (oktober 2016) van VPD-leden die hun wapens inschieten aan boord van een koopvaardijschip.

Beveiligingsteam mariniers

Beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachment - VPD) beschermden 2 Nederlands koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Analisten van 306 Squadron onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de coalitie in de strijd tegen terreur.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is tot medio juni vlaggenschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Zr.Ms. Zeeland beëindigde de operaties als stationsschip in het Caribisch Gebied. Zr.Ms. Groningen, onderweg naar het gebied, lost de Zeeland af. Het stationsschip voert kustwachttaken en counter-drugsoperaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 50 explosieven.
 • Defensie ondersteunde justitie 2 keer met militaire zoekspecialisten. Het ging om het uitkammen van een perceel bij Zundert en een bedrijfspand in de omgeving van Enschede.