Weekoverzicht Defensieoperaties

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht een gangenstelsel in de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht. Dit deed de EOD op verzoek van de politie met behulp van de explosievenrobot Dragon Runner. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 27 maart tot en met dinsdag 2 april 2019.

Een Dragon Runner staat op het punt via een plank een pand in te rollen.

Een Dragon Runner aan het werk.

Het stelsel werd ontdekt toen de politie op onderzoek uit ging na meerdere meldingen van een kleilucht door omwonenden. Nadat de brandweer water uit de gangen had gepompt, onderzocht een 4-koppig EOD-team het gangenstelsel met de robot. Hierbij werd niets bijzonders aangetroffen. 

De gangen lopen dood vanuit een leegstaand huis. Ze zijn zo’n 18 meter lang en lopen onder meerdere woningen. Waar ze voor dienden, wordt nog onderzocht.

Litouwen

In Litouwen werkten Nederlandse militairen weer volop samen met internationale partners. Snipers schoten met Amerikaanse, Canadese en Spaanse collega’s. Zogenoemde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers) oefenden er met buitenlandse partners het loodsen van vliegtuigen.

De JTAC-ers leidden onder meer een B-52 zware bommenwerper en diverse transport- en trainingsvliegtuigen zo precies mogelijk naar hun doel. Daarnaast namen Nederlandse militairen door heel Litouwen deel aan ceremonies. Litouwen vierde dit weekend namelijk hun 15-jarig lidmaatschap van de NAVO.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Mali

De langeafstandverkenners gaan de laatste maand van operaties in, maar het inwinnen van informatie blijft belangrijk. Tijdens een luchtmobiele actie naar N’daki werd waardevolle informatie verzameld. Dat gold ook voor de meerdaagse patrouille ten zuidoosten van Ansongo.

In GAO werden met 2 radiostations afspraken gemaakt over een afscheidsboodschap. De Nederlanders willen via deze weg de lokale bevolking bedanken voor hun openheid en gastvrijheid de afgelopen jaren. De komende maand loopt de temperatuur op tot boven de 40° C. Desondanks blijven de verkenners tot einde missie het verschil maken.

Afghanistan

Een Nederlandse genderadviseur zorgde voor overleg tussen de Amerikaanse ambassadeur en 6 Afghaanse vrouwen. Zij zetten zich in voor vrouwenrechten. De directe aanleiding voor het gesprek was hun bezorgdheid over de recente vredesbesprekingen tussen de Amerikanen en de Taliban. ‘Vrouwen zijn de grootste slachtoffers van oorlog en we willen niet ook slachtoffer van vrede  worden’, zo lieten ze weten.

De  genderadviseurs hebben daarnaast een expositie opgezet  rondom het thema ‘War and Peace’.  De tekeningen en schilderijen zijn gemaakt door Afghaanse schoolgaande meisjes en jonge vrouwen. De opening is bewust getimed rond de vredesbesprekingen en het begin van de lente. Dit is de periode dat aanvallen van de Taliban in intensiteit toenemen. Brigadegeneraal Klaffus opende de expositie in het bijzijn van Noord-Afghaanse provinciegouverneurs en de Afghaanse minister van Defensie.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze met advies en trainingen de Afghaanse politie en het leger. Naast adviseurs werkt er ook een Nederlands chirurgisch team in Mazar-e-Sharif.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. De trainers kampten afgelopen week met zware regenval.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • 306 squadron op Vliegbasis Leeuwarden verzamelt informatie voor inlichtingenrapporten voor de anti-ISIS-coalitie. Een onbemand vliegtuig dat in het Midden-Oosten opereert levert de beelden.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Een beveiligingsteam (Vessel Protection Detachment) van het Korps Mariniers beschermde een Nederlands koopvaardijschip tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Soedan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • De bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma in Oeganda eindigde afgelopen week.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is tot halverwege juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland vaart als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en antidrugsoperaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD voerde 57 ruimopdrachten uit.
 • Een mijnenjager vernietigde 1 explosief op de Noordzee.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. De luchtverkeersleiding kwam in actie toen 2 Russische langeafstandbommenwerpers TU-160 ‘Blackjack’-toestellen het Nederlandse luchtruim naderden. Ze werden begeleid door Deense en Engelse straaljagers. De Quick Reaction Alert Benelux hoefde uiteindelijk niet in actie te komen.
 • Defensie verleende het Openbaar Ministerie te Curacao 5 dagen bijstand. Dit gebeurde door mogelijke aanlandlocaties op het eiland te observeren.
 • 6 militairen ondersteunden de Rechercheofficier van Justitie met zoekcapaciteit bij een strafrechtelijk onderzoek. Daarvoor doorzochten zij een pand op verborgen ruimten met mogelijk vuurwapens in de omgeving van Almelo.