Weekoverzicht Defensieoperaties

Materieel van een Amerikaanse helikopterbrigade is vanuit Nederland per schip onderweg naar Texas. Defensie ondersteunde 4th (US) Combat Aviation Brigade afgelopen weken bij de verplaatsing naar de Rotterdamse haven. Een overzicht van Defensieoperaties van 27 februari tot en met 5 maart.

Militair met hesje in havengebied bij militaire helikopter.

Archieffoto: In juni 2018 leverde Nederland ondersteuning toen Amerikaans materieel Europa in kwam.

De verplaatsing gebeurde over de weg en door de lucht. Het ging om 46 helikopters, honderden voertuigen en containers. Defensie zorgde ook voor de beveiliging van het betrokken haventerrein.

De Amerikaanse helikopterbrigade was 9 maanden in Europa om te samen met NAVO-partners te oefenen.

Verschoten Duitse geschutsgranaat op zand met meetlint ernaast. De lengte is meer dan 35 centimeter en de diameter 10 centimeter.

Duitse geschutsgranaat op vakantiepark.

Explosieven Opruimingsdienst

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte in Zeeland in een vakantiepark in aanbouw een explosief onschadelijk. Het ging om een verschoten Duitse geschutsgranaat met een lengte van meer dan 35 centimeter en een diameter van 10 centimeter. De EOD ruimde afgelopen week totaal 61 explosieven.

Mali

De langeafstandsverkenners voerden patrouilles uit in Gao. Door te praten met sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap verzamelden de militairen nuttige informatie. Ook hingen militairen posters op en verzonden radioberichten. Daarin vroegen ze om informatie en legden hun bedoelingen uit. Dat leek vruchten af te werpen. Ze ontvingen meer dan 400 ontvangen whatsappberichten.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de coalitie die strijdt tegen ISIS.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • In Mali voerde de lange-afstandsverkenningstaakgroep operaties uit in de omgeving van Gao. Door te praten met sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap verzamelden de militairen nuttige informatie.
 • Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Zr.Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en counter-drugsoperaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De marinebrandweer ondersteunde de civiele collega's in de omgeving van Den Helder.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.