Een verfrissende functieruil

De afgelopen dagen nam gemeentesecretaris Harry Coumans van de gemeente Kerkrade een kijkje in de wereld van commandant 42 pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers luitenant-kolonel Ralf Goossens. Die ging op zijn beurt aan het werk op het gemeentehuis. De functieruil was een enorme verandering én succes tegelijk.

Man in camouflagepak bij militair.

Gemeentesecretaris Harry Coumans kreeg voor het eerst een gevechtstenue aan. "Ik kan zeggen dat het me goed bevalt."

Voor de 1 stonden raads- en collegevergaderingen op het programma, de ander nam een appèl af en ging voor het eerst van z’n leven aan de slag op een militaire schietbaan. "Het gevechtstenue en een kazerne is wel even anders dan een 3-delig kostuum en een kantoor. Maar ik kan u zeggen; het bevalt me goed", reageert gemeentesecretaris Coumans enthousiast.

Pantservoertuig op heide met 2 mannen erin.

1 van de agendapunten was een ritje met het pantservoertuig de Boxer over de Oirschotse Heide.

Overeenkomende werkwijzen

Toch bleek het werk van beide heren dichterbij elkaar te liggen dan gedacht. "Een gemeente neemt beslissingen, denkt na over planningen en heeft richtlijnen en procedures. Dat geldt voor Defensie net zo", benadrukt Coumans. "De problematiek waar de krijgsmacht voor staat, is dan wel heel anders dan bij ons, maar de werkwijzen komen sterk overheen. Daar kunnen we allebei veel van leren.”

Hij en luitenant-kolonel Goossens gaan hun ervaringen van de afgelopen 5 dagen delen en daarover nadere gesprekken voeren. "Het is belangrijk dat we kennis uitwisselen. Daar worden we beiden sterker van. Zo kampen we allebei met personeelstekorten. Misschien kunnen we elkaar op dit vlak helpen."

Dat idee past mooi bij de huidige krijgsmacht. Die zoekt constant naar nieuwe inzichten buiten de deur. Samenwerking met de civiele sector is nodig om flexibel te kunnen inspelen op de steeds veranderende wereld.