Reservisteenheid beveiligt F-16-eenheid Jordanië

Een reservisteneenheid beveiligt vanaf 3 januari de redeployment van de Nederlandse missie in Jordanië. Het F-16-detachement strijdt nu nog mee tegen terreurorganisatie ISIS, maar deze missie eindigt per 31 december 2018. Het materieel wordt in de daaropvolgende 2 maanden teruggehaald naar Nederland. Het is voor het eerst dat een reservisteneenheid in een missiegebied wordt ingezet.

Archieffoto (januari 2018) van een F-16 die take off gaat voor een anti-ISIS-missie.

Archieffoto (januari 2018) van een F-16 die take off gaat voor een anti-ISIS-missie.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakte dit gisteren bekend. Tot nu toe worden reservisten vooral individueel uitgezonden op basis van hun expertise. Bauer gaf aan erg blij te zijn met deze nieuwe inzetmanier van de Nationale Reserve. “Hiermee spelen we andere militairen vrij die zo bijvoorbeeld aan hun basisgereedheid kunnen werken, of beschikbaar zijn voor inzet elders. Als dit bevalt dan is het in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar.”

Het gaat om meer dan 30 leden van 10 Natres-bataljon, dat deel uitmaakt van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. De inzet eindigt medio februari.

Overigens beveiligden leden van de Groep Luchtmacht Reserve afgelopen jaren de luchtmachtdetachementen. Dat gebeurde met beroepscollega’s.