Explosievenruimers aan de slag in PSV-stadion

Mannen in bom- en gaspakken trekken vandaag flink de aandacht bij het PSV-stadion in Eindhoven. De voetbaltempel fungeert als oefenterrein voor leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en van de brandweer.

Explosievenruimer in bompak.

Explosievenruimer in bompak.

Gisteravond ‘ontplofte’ tijdens een wedstrijd een explosief in een voetbal. Daarop werd iedereen in het sportcomplex geëvacueerd.

"Het scenario van een aanslag in een stadion is reëel", vertelt sergeant Robert van de EOD. "Dan is de communicatie tussen ons en de verschillende civiele diensten heel belangrijk. We proberen daarom minimaal 2 keer per jaar met elkaar te oefenen." 
Na melding van het Team Explosieven Verkenning (TEV) van de politie komt de EOD in actie. Het lijkt erop dat er een tweede explosief is gevonden.

PSV-stadion.

Veel actie vandaag in het PSV-stadion.

Radiologische straling

In bompak betreedt sergeant Johan het stadion. In een container onderzoekt hij het verdachte projectiel, wederom een voetbal. "Mijn meetapparatuur waarschuwde voor radiologische straling", zegt hij tegen zijn collega's bij terugkeer. Theodor, de robot van de EOD, maakt videobeelden van de ruimte. Sergeant Johan kan nu opnieuw het domein van PSV in om de ‘vuile bom’ veilig te stellen.

De EOD is tevreden over het volbrachte scenario. "We hebben geleerd van elkaars mogelijkheden vandaag, en hoe daar gebruik van te maken", aldus sergeant Robert.