Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse KDC-10 is vertrokken naar Koeweit. Het tankertoestel levert een bijdrage in de strijd tegen ISIS. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 13 tot 19 juni.

KDC-10 tankt F-35 bij in de lucht.

Archieffoto: KDC-10 tankt een F-35 bij.

De KDC-10 voorziet de komende maanden vliegtuigen van coalitiepartners boven Irak en Oost-Syrië van brandstof.

Afghanistan

Medisch personeel verleende hulp aan de slachtoffers van een aanslag zaterdag op Camp Shaheen bij Mazar-e-Sharif. De 7 Amerikaanse gewonden  zijn per heli naar de luchthaven gegaan. Die ligt tegen Camp Marmal aan. Daar heeft het medisch personeel ze verzorgd en vervolgens met speciale ambulances naar het militair hospitaal vervoerd.

Een Afghaanse militair van de special forces was verantwoordelijk voor de aanslag. Hij opende het vuur op zijn Amerikaanse trainers. Een Afghaanse collega schoot de schutter vervolgens neer. 

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Mali

Vanuit een Deens C-130-transporttoestel dropten militairen van 11 Luchtmobiele Brigade 4 pallets in Noordoost-Mali. Dat gebeurde met GPS-gestuurde parachutes. Het voor het eerst in het 25-jarig bestaan van de brigade dat een dergelijke dropping werd uitgevoerd onder operationele omstandigheden. De langeafstandsverkenningseenheid Desert Falcon bestaat hoofdzakelijk uit militairen van de luchtmobiele brigade. Ze verzamelen informatie in afgelegen gebieden.

5 Irakese militairen kijken naar de grond. Nederlandse trainer geeft uitleg bij gemarkeerde munten op de grond.

Irakese militairen krijgen uitleg over geïmproviseerde explosieven.

Irak

Geslaagden van de detect and defeat-cursus kregen hun diploma. Tijdens deze opleiding leren Nederlandse genisten en assault engineers hun Iraakse collega’s explosieven op te sporen en onschadelijk te maken. 

Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden  Iraqi Security Forces en Peshmerga  in de buurt van Erbil en de Koerdische frontlinie. Het ging onder meer om het handelen tijdens gevechtssituaties, verlenen van eerste hulp en schietvaardigheid. Ook oorlogsrecht hoort bij de opleiding.

Caribisch gebied

Zr. Ms. van Amstel keerde vanuit het Caribisch gebied terug in Den Helder. Als stationsschip in de West onderschepte het fregat 4 keer een grote partij drugs.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse F-16's bewaken 4 maanden het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • Zr. Ms. Evertsen maakt in de Baltische Zee deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1. Dit NAVO-vlootverband vaart in de regio als onderdeel van de zogenoemde geruststellende maatregelen.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van naar Litouwen uitgezonden militairen.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Voor het Africa Contigency Operations Training and Assistance (ACOTA)-programma trainen Nederlandse militairen Oegandese collega’s. ACOTA heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Het Nederlandse force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Voor een havenbezoek van het Amerikaanse marineschip USS Laboon zorgde de Defensie Duikgroep voor een beveiligde afmeerplek.
 • Defensie heeft het Openbaar Ministerie ondersteund bij een strafrechtelijk onderzoek. De marine zorgde voor een afmeerplek.

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • De luchtmacht bewaakte het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.
 • Zoekspecialisten van Defensie assisteerden de politie van Wormerveer om eventueel verborgen ruimtes te vinden op een bedrijventerrein.