Weekoverzicht Defensieoperaties

Brigadegeneraal Jan Swillens bezocht eenheden van zijn brigade, die deel uitmaken van de Resolute Support missie in Noord-Afghanistan. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 maart tot 4 april.

2 militairen kijken met spiegels onder een auto in Mazar-e-Sharif, Afghanistan.

Militairen inspecteren auto in Mazar-e-Sharif (augustus 2016).

Swillens sprak onder anderen met huzaren van 43 Brigade Verkenningseskadron. Die maken sinds november deel uit van de Multi National Force Protection Company. Ze beveiligen de militaire adviseurs tijdens hun bezoeken aan de Afghaanse veiligheidsdiensten in Mazar-e-Sharif en Kunduz.

Niet alleen de huzaren werden bezocht. Swillens kreeg ook een inkijk in het Nederlandse National Support Element en de Medical Taskforce, waarvoor Nederland een groot deel van het personeel levert.

Commandant Train Advise Assist Command Nort brigadegeneraal André Bodeman (Duitsland), roemde de uitstekende samenwerking tussen beide landen en de andere 19 nationaliteiten van het command.

43 Brigade Verkenningseskadron is voorlopig de laatste eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade in Afghanistan. De huzaren van dit regiment leveren nu een bijdrage aan de missies in Mali, Irak en Afghanistan.

Nederland neemt met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

2 F-16 taxieën op vliegbasis in Litouwen.

F-16's in Litouwen voor Baltic Air Policing (januari 2017).

Lopende operaties buitenland:

Een Nederlands force protection-detachment bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in de omgeving van het Malinese Gao en in Timboektoe.

  • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
  • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
  • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met deze maand bewaken.
  • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen.
  • Zr. Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voerde daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.
  • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.

Lopende operaties/acties binnenland:

  • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. In Hoek van Holland zijn 9 vreemdelingen in de laadruimte van een bestelbus aangetroffen. De marechaussee heeft de chauffeur aangehouden.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast stond de EOD standby om een evenement in Rotterdam te ondersteunen.