Duizenden Koerdische krijgers klaargestoomd

Nederlandse militairen hebben samen met coalitiegenoten in minder dan 2 jaar tijd bijgedragen aan de training van rond de 4.500 Koerdische Peshmergastrijders voor de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Dat meldt luitenant-kolonel Nico Boom, commandant van de Nederlandse trainingsmissie in Noord-Irak en stafchef van het Kurdistan Training & Coordination Center (KTCC).

Marcherende Peshmerga-strijders.

Een opgeleide eenheid Peshmerga-strijders.

Verschil maken

Door trainingen in onder andere schietvaardigheid, tactisch optreden, militaire EHBO en de bestrijding van bermbommen zijn de Peshmerga beter opgewassen tegen ISIS, aldus Boom. "Wij horen regelmatig dat onze trainingen een verschil maken aan het front."

Slag om Mosul

ISIS heeft sinds het begin van de internationale trainingsmissie veel terrein moeten prijsgeven in Irak. Het Iraakse leger vecht nu samen met Koerdische eenheden om Mosul te heroveren, de laatste grote stad in handen van ISIS. "De focus ligt nu op ondersteuning van deze operatie door middel van onze trainingen", zegt de luitenant-kolonel.

Peshmerga-strijder ontvangt certificaat.

Een Peshmerga-strijder ontvangt het certificaat.

Internationale inzet

Nederland levert momenteel zo'n 150 trainers van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers aan de Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Rond de 15 landen hebben militairen gestuurd om Koerden en Iraakse veiligheidstroepen te trainen. Tot nu toe hebben de coalitiepartners gezamenlijk bijna 32.000 militairen opgeleid, stelt het Amerikaanse Central Command (CENTCOM). Onder hen bevinden zich 16.000 tot 17.000 Koerden, vult Boom aan.

Diploma

Met een certificaat in handen kijkt luitenant Kamal Ibrahim Mustafa tevreden terug op een intensieve 5-weekse opleiding. "We hebben veel geleerd. Stuk voor stuk dingen die we nog niet wisten. Denk bijvoorbeeld aan de juiste manier om een gebouw te zuiveren", aldus de luitenant na de diplomaceremonie gisteren. "We gaan binnenkort naar het front en zullen de lessen niet vergeten."

Achtergronden over de missie staan in de nieuwste Defensiekrant die vandaag verschijnt op magazines.defensie.nl.