Weekoverzicht Defensieoperaties

Mariniers behoeden Nederlandse koopvaardijschepen sinds 2011 voor piraten. De militairen van de zogenoemde Vessel Protection Detachments zijn voor dit beveiligingswerk afgelopen week geëerd. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 30 augustus tot 5 september.

Minister Hennis-Plasschaert reikt een VPD-gesp uit op de Zr. Ms. Rotterdam.

Minister Hennis-Plasschaert reikt een VPD-gesp uit.

Militairen transporteren een gewonde militair op een brancard.

Een gewonde militair wordt naar het Chinese hospitaal gebracht.

Mali

Apache-gevechtshelikopters begeleidden in Mali een konvooi. Het Nederlandse heli-detachement voerde ook een medische evacuatie uit. Een Chinook-transporthelikopter haalde in de buurt van Tabankort 3 slachtoffers op, terwijl een Apache voor de beveiliging zorgde. Het Minusma-konvooi, beschermd door Senegalese VN-militairen, was getroffen door een geïmproviseerd explosief. 2 slachtoffers overleden ter plekke. Een 3e is overgebracht naar een Chinees militair hospitaal op het VN-kamp in Gao. Alle slachtoffers waren Malinese burgers. Ook hebben 2 Apaches ten zuidwesten van Gao een missie uitgevoerd, nadat een dorp was aangevallen door een onbekende gewapende groep. De Apaches hebben de aanwezigheid van Minusma laten zien en verkenningen uitgevoerd ter ondersteuning van VN-grondtroepen.

Verder bezocht de premier van Estland de All Sources Information Fusion Unit (Asifu). Hij liet zich uitgebreid informeren over het ontstaan, de werkwijze en de toekomst van Asifu.

Ook vond de commando-overdracht plaats van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) 7 naar 8.

Lopende operaties buitenland:

 • Een militair van de Koninklijke Marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libya (Eubam Libië).
 • Nederland levert via de militaire tak van de EU, de EUTM-S, trainers en adviseurs voor het Somalische leger. Zij onderwijzen specialisten van het Nationale Somalische Leger, adviseren het Somalische ministerie van Defensie en werken op het hoofdkwartier van de EUTM-S. Naast Nederland nemen nog ongeveer 10 landen deel. De eerste trainers van de nieuwe rotatie zijn gearriveerd.
Militair loopt met hond langs de afrastering van een kamp in het Midden-Oosten.

Force Protection in het Midden-Oosten (september 2015).

 • Het redeployment team van de Air Task Force Middle-East is teruggekomen in Nederland.
 • In Noord-Irak trainen militairen van het Mobile Support Team (MST) met coalitiepartners Peshmerga-strijders in onder meer gemotoriseerd optreden en gevechtshandelingen tijdens beschietingen. Ook verzorgden militairen de Commando Course, de Modern Brigade Course, de Sniper Training en een training voor het bevrijden van gegijzelde personen.
 • Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Voor Resolute Support werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kabul.
 • Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team, dat bestaat uit medewerkers van marechaussee, marine, het Commando DienstenCentra, de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert. Een team marechaussees zet zich in voor de Eulex-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan.
Zr. Ms. Groningen.

Zr. Ms. Groningen (oktober 2015).

 • Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit fregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband. Afgelopen week voerde de NH90-boordhelikopter verkenningsvluchten uit.
 • Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter brengt in de Egeïsche zee mensensmokkelnetwerken in kaart. Dit gebeurt voor het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Afgelopen week kwam de internationale staf aan boord die het vlootverband aanstuurt.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Mariniers ondersteunden de autoriteiten op Sint Maarten bij het doorzoeken van een aantal cellen in een penitentiaire inrichting. Dat was nodig voor een strafrechtelijk onderzoek.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam op het land meer dan 30 keer in actie voor het ontmantelen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Mijnenjagers van de marine maakten op de Noordzee 7 mijnen onschadelijk.