Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse Apache-gevechtshelikopters hebben in Mali hun 3.000e uur gevlogen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot 29 augustus.

Een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter boven Mali.

Een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter boven Mali (juni 2015).

De Apaches vliegen sinds 2014 in Mali. In samenwerking met de Chinook-transporthelikopters en de Special Operations Land Task Group (SOLTG) leveren zij een bijdrage aan de Minusma-vredesmissie in het West-Afrikaanse land.

Lopende operaties buitenland:

 • Beschermd door een Apache-gevechtshelikopter zorgde een Chinook-transporthelikopter in Mali voor de bevoorrading van de SOLTG. Daarnaast maakten de toestellen andere bevoorradingsvluchten, begeleidden Nederlandse Minusma-eenheden en konvooien.
 • Een militair van de Koninklijke Marechaussee is naar Tunesië gegaan om 6 maanden deel te nemen aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libya (EUBAM Libië).
Nederlandse militairen trainen Peshmerga-strijders.

Nederlandse militairen trainen Peshmerga-strijders (maart 2015).

 • Er is weer een individuele infanterietraining in Irak afgerond. Het degelijke aanvangsniveau en de goede motivatie uit de 1e week van de Modern Brigade Course zetten zich voort in de 2e week. De gestelde leerdoelen voor de training zijn dan ook gehaald. De Nederlandse trainingsteams bereiden zich nu voor op de infanteriecursus voor groepen en de specialistenopleidingen die de komende week starten.
   

Militairen van het Mobile Support Team (MST) gaven aanvullende trainingen in:  

- gewondenzorg tijdens gevechtshandelingen;

- het herkennen van geïmproviseerde explosieven;

- het omgaan met en het gebruiken van wapens;

- optreden in stedelijk gebied;

- en internationaal humanitair recht.
 

 • Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Voor Resolute Support werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kabul.
 • Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team, dat bestaat uit medewerkers van marechaussee, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert.
 • Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane te ondersteunen.
 • Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit.
Zr. Ms. Tromp.

Zr. Ms. Tromp (juni 2011).

 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband.
 • Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter is inmiddels in de Egeïsche Zee en brengt de komende periode mensensmokkelnetwerken in kaart. Dit gebeurt voor het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2).
 • Het Nederlandse detachement dat deelneemt aan de missie EUFOR ALTHEA (Bosnië Herzegovina) is gewisseld.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht ondersteunde de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam op het land meer dan 25 keer in actie voor het ontmantelen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Mijnenjagers van de marine maakten op de Noordzee 7 mijnen onschadelijk.