Weekoverzicht Defensieoperaties

Terreurorganisatie ISIS wordt steeds verder in het nauw gedreven en moet eerder bezet grondgebied prijsgeven. Dat komt mede door de 150 Nederlandse militairen in Bagdad en Erbil. Premier Mark Rutte is over hun inzet zeer te spreken en benadrukte dat tijdens een verrassingsbezoek aan beide locaties. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot 15 augustus.

De Nederlanders trainen, samen met coalitiepartners, Iraakse en Koerdische strijdkrachten hoe zij ISIS het best kunnen bevechten. Rutte roemde de Nederlandse militairen vanwege hun professionaliteit. “Ik heb enorm veel respect voor deze mannen en vrouwen. Zij maken het verschil. In Irak, maar ook als het gaat om de veiligheid in ons eigen land.”

Met een introductieweek startten de Nederlandse trainingsteams in Noord-Irak de 3e cyclus van de Modern Brigade Course. Ze deelden eenheden in en verstrekten wapens en uitrusting. 2 Peshmerga-bataljons worden klaargestoomd voor de strijd tegen ISIS.  

Nederlandse militairen van het Mobile Support Team geven ook trainingen op buitenlocaties. Ze leren Peshmerga gemotoriseerd optreden en militair optreden in verstedelijkt gebied. De strijders krijgen eveneens les in internationaal oorlogsrecht.

Nederlandse Special Operations Forces en coalitiepartners trainen in Bagdad Iraakse eenheden van de counter terrorism service. Ze richten zich daarbij onder andere op het trainen van schutters-langeafstand.

Sergeant-majoor René overlegt met een Afghaanse collega.

Nederlandse sergeant-majoor overlegt met een Afghaanse collega.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen hun Afghaanse tegenhangers van de nationale politie en het leger op gebieden als logistiek, vuursteun en verbindingen. Aan de orde kwamen procedures, werkwijzen en andere details om de Afghanen hun doelen zo efficiënt mogelijk te laten behalen.

Zoals altijd werden de adviseurs, zowel Nederlanders als coalitiepartners, ondersteund door multinationale Force Protection en Nederlandse geneeskundige capaciteit. Dat deze bijdrage van groot belang is, blijkt uit de nog steeds kwetsbare veiligheidssituatie in de nabijgelegen regio’s.

Volgens Senior National Representative kolonel Rémy Michielsen heeft het kunnen beschikken over een stabiel leger de aandacht van Afghanen. “Het veiligheidsapparaat krijgt een solide basis, in staat om tegen opstandelingen te vechten. De manier waarop ze het doen, en de wijze waarop zij tegen veiligheid in hun land aankijken, is anders dan dat wij dat doen.” Michielsen noemt het een grote stap voorwaarts dat de Afghanen sinds kort A-29’s hebben en daarmee een redelijk effectieve luchtmacht. “Die toestellen zien eruit als vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar van binnen is die kist best geavanceerd. En omdat ze hier niet hoeven te vechten voor luchtoverwicht, kunnen ze het met die vliegtuigen doen. In de regio bestoken ze de opstandelingen redelijk effectief. Voor Afghanistan is dat een enorme stap voorwaarts.” (Lees ook over Resolute Support in de Defensiekrant)

Senegalese militairen naast een Apache.

Senegalese militairen krijgen uitleg over een Apache.

Lopende operaties buitenland:

 • Beschermd door een Apache-gevechtshelikopter zorgde een Chinook-transporthelikopter in Mali voor de bevoorrading van de Special Operations Land and Task Group. De toestellen begeleidden ook konvooien van deze eenheid, evenals andere transporten van de VN.

Om de samenwerking met buitenlandse grondtroepen van de Minusma-missie zo soepel mogelijk te laten verlopen, geeft het Nederlandse helikopterdetachement geregeld trainingen. 17 militairen van een Senegalees infanteriebataljon kregen onder meer les in de capaciteiten van de heli’s en instructies over procedures voor het aanvragen van een medische evacuatie, luchtsteun en wapeninzet en inrichting van landingszones in een terrein.

 • Het FRISC-detachement (snelle vaartuigen) van het Border Security Team (BST) in Griekenland onderschepte een rubberboot met 51 migranten en begeleidde die naar Chios. Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het BST, dat bestaat uit medewerkers van marechaussee, landmacht, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
 • Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane te ondersteunen.
 • Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • Militairen van de luchtmobiele brigade ondersteunen de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.
 • De landmacht ondersteunde de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Koninklijke Landmacht boorde een waterput op de Veluwe. Het is een van de 3 calamiteitenputten die 101 Geniebataljon deze maand aanlegt in de regio rondom Kootwijk.
 • Defensie hielp de politie bij een strafrechtelijk onderzoek. Een zogenoemd Advanced Search Team doorzocht een bedrijfslocatie bij Enschede.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 30 explosieven onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.