100e editie Nijmeegse Vierdaagse van start

De 100e editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen is in volle gang.  Zo’n 50.000 mensen gingen vanmorgen van start, onder hen bijna 5.500 militairen, uit 31 landen.

Vlaggen.

Aan de Vierdaagse nemen militaire lopers van heel wat nationaliteiten deel.

Van de militairen, onder wie zo’n 1.800 Nederlandse, loopt bijna de helft voor het eerst mee. Zo’n wandelervaring kan dan best nog tegenvallen, zeker gezien de weersverwachting. De koperen ploert belooft stevig te branden en stuwt de temperatuur tot boven de 30 graden op.

Maar op het eind van de dag wacht Heumensoord voor een warm maal, een lekkere douche, indien nodig medische verzorging en veel gezelligheid.

Militaire ondersteuning

Sinds 1962 is Heumensoord, normaal een natuurgebied in de bossen ten zuiden van Nijmegen, de thuisbasis voor deelnemende militairen. Zij beginnen en eindigen de marsen bij de poort van het complex. Deze wordt traditioneel gevormd door een paar reusachtige legerlaarzen en een gigantische militaire helm.

Militairen lopen de Vierdaagse en worden aangemoedigd door een jonge toeschouwer.

Militaire deelnemers aan de Vierdaagse worden aangemoedigd door een jonge toeschouwer.

Zoals elk jaar ondersteunt Defensie ook dit jaar het wandelevenement. Zo bouwden landmachtmilitairen wederom de drijvende vouwbrug tussen het Limburgse Mook en het Brabantse Cuijk, plaatsten ze een loopbrug in hartje Nijmegen en ondersteunen zij het Rode Kruis langs de route.