Herculesramp: ‘helse strijd voor nabestaanden’

“Ik weet dat het voor sommigen van u een jarenlange zoektocht was naar zekerheid, antwoorden en gerechtigheid.” Dat zei Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer vandaag op Vliegbasis Eindhoven bij de herdenking van de Herculesramp die 20 jaar geleden plaatsvond. “Een beklimming van de moeilijkste berg waarvan je de top nooit bereikt.”

Vice-admiraal Rob Bauer salueert tijdens kranslegging

Vice-admiraal Bauer salueert na de kranslegging

Op 15 juli 1996 kwam een C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven na een mislukte landing naast de baan terecht en vloog in brand. Aan boord van het transporttoestel zaten 37 jonge leden van het toenmalige Fanfarekorps Koninklijke Landmacht die terugkeerden van een concertreis in Italië.

De ramp kostte aan 34 van de 41 inzittenden het leven. De anderen raakten zwaargewond. Wat in het eerste uur na de ramp gebeurde, is onderwerp geweest van veel onderzoeken. De hulpverleners wisten niet dat de musici aan boord zaten.

Enorme verbondenheid

"Een helse strijd" noemde Bauer de zoektocht van de nabestaanden. Hij zei dankbaar te zijn dat hij, ondanks het pijnlijke verleden, samen met hen mocht gedenken. Daarbij refereerde de vice-admiraal onder meer aan de krampachtige reactie van Defensie destijds, die de nabestaanden liet zitten met veel vragen en onduidelijkheid.

"Het is bewonderenswaardig hoe uit de puinhopen van de ramp, uit het verdriet, ook een enorme verbondenheid tussen u is ontstaan.” Volgens Bauer is dat mede te danken aan de Stichting Herculesramp, die de saamhorigheid tussen de nabestaanden bevordert en hun belangen behartigt.

Kransen

Nabestaanden lazen gedichten voor en de namen van de 34 overledenen. Voor ieder van hen werd een kaars aangestoken. Vice-admiraal Bauer legde namens Defensie een krans bij het Houten Kruis, het Herculesmonument, evenals de 7 musici die het ongeluk  overleefden. Ook de Belgische eenheid waartoe de Hercules-bemanning behoorde legde een krans. Het koperkwintet van de Fanfare Bereden Wapens luisterde de herdenking muzikaal op.