Mali-missie getoond van binnenuit

"Peacekeeping. But there is no peace to keep". Kolonel der mariniers Joost de Wolf typeert de complexe en weerbarstige omstandigheden van de VN-missie in Mali. Vanavond zendt de EO de documentaire De Missie uit om 20.25 uur op NPO 2.

Kolonel der mariniers Joost de Wolf.

Kolonel der mariniers Joost de Wolf. Een still uit de documentaire van Robert Oey.

Als plaatsvervangend chef operaties gaf De Wolf in 2014 leiding aan Minusma, de multinationale VN-troepenmacht in Mali. De taken: de stabiliteit in het land herstellen en de bevolking beschermen. Doel van De Wolf is om de militaire organisatie beter aan het draaien te krijgen. De Missie toont de operatie van binnenuit.

Regie

De Wolf moet afrekenen met onder andere desertie en een 9-tot-5-mentaliteit bij de internationale troepenmacht. In de voortdurend veranderende operationele realiteit schiet de politieke sturing vanuit het VN-hoofdkwartier tekort. Ook vanuit Nederland loopt alles niet meteen vlekkeloos.

Popcorn

De Missie is geen 'popcorn-vertelling', maar zet de operatie uiteen in zijn volle complexiteit. Filmmaker Robert Oey hierover in de Defensiekrant: "Ik vind dat wij als burgers heel goed moeten weten wat militairen doen – in opdracht van een kabinet, met goedkeuring van het parlement."

Inzet Mali

Nederland draagt sinds april 2014 bij aan de door de Verenigde Natie geleide vredesmissie. In telt de Nederlandse bijdrage zo’n 400 militairen, 4 Apache gevechtshelikopters en 3 Chinook transporthelikopters.