Grebbeberg Masters: sporten voor en door gewonde militairen

Zo´n 1.750 mensen renden of fietsten gisteren de benen uit hun lijf tijdens de Grebbeberg Masters in Rhenen. Dit is hét sportevenement voor en door gewonde militairen. Een dag nadat 2 collega’s omkwamen in Mali en een ander zwaargewond raakte was het relevanter dan ooit.

Brigadegeneraal Jan Swillens commandant 43 Gemechaniseerde Brigade: “De vraag werd gesteld of dit evenement door kon gaan. Mijn antwoord was kort. De mensen in Mali gaan ook door met de missie en wij gaan ook door.” 43 gemechaniseerde brigade organiseert het evenement samen met de sportorganisatie.

Tijdens de Grebbeberg Masters wordt geld ingezameld voor gewonde veteranen. Dit jaar waren dat de Samenwerkende Veteranenontmoetingscentra en de Fietstocht door militairen met PTSS van de Noordkaap naar Doorn. Zij mochten ruim 24.000 euro verdelen.

De trap

De 4e editie vond plaats met een recordaantal deelnemers en voor het eerst in recreatiegebied De Kwintelooijen. Het bleken uitdagende fiets- en loop parcours. Direct na de eerste loopronde was ‘de trap’ een begrip onder de lopers. Met zo’n 150 ongelijke treden stegen de deelnemers in 200 meter zo’n 30 meter. Het maakte het totale rondje van 2,7 kilometer tot een uitdaging van formaat. Naast het hardlopen in estafettevorm, werd er gefietst op de mountainbike en op de racefiets. Bij dit laatste onderdeel startte een peloton met 40 gewonden.

Doorgaan en herdenken

Na afloop was er een indrukwekkend bijzonder appel. Hierbij hielden de aanwezigen een minuut stilte. Commandant landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beulen: "Gisteren was een zwarte dag voor de Koninklijke Landmacht. Wij weten allen dat risico's bij ons vak horen en dat die niet voor 100% zijn uit te sluiten. Maar als het dan toch mis gaat, voelen we dat allemaal. De landmacht gaat door wanneer het moeilijk is. Maar de landmacht is ook van het herdenken en ook dat doen we vandaag.”