Mariniers bestrijden terreur op universiteitscampus Twente

Als de deur met een kettingzaag wordt opengereten is de campus van Universiteit Twente even geen plek voor studenten en professoren. Gisterenavond fungeerde de onderwijsinstelling dan ook als decor voor een anti-terreuroefening van de Maritime Special Operations Force (MARSOF) en de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Militairen van de Maritime Special Operations Forces stellen een campusgebouw veilig.

Militairen van MARSOF stellen een campusgebouw veilig.

De militairen en hun DSI-collega’s bereidden zich zo voor op een actie in openbare gebouwen. Ze doorliepen een realistisch anti-terreurscenario dat zich afspeelde over 3 veilig te stellen campuslocaties. Onder de 140 rolspelers die zich voordeden als gewonde, gegijzelde of verdachte waren ook professionele acteurs.

Het MARSOF- en DSI-personeel bekwaamde zich bovendien in de afstemming met ondersteunende hulpdiensten als de brandweer, ambulance en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Die laatste ontmantelde bijvoorbeeld een geïmproviseerd explosief.

MARSOF en DSI

MARSOF, een eenheid van het Korps Mariniers, werkt nauw samen met de DSI op het gebied van nationale contraterreur-operaties. De bij het Korps Landelijke Politiediensten ondergebrachte DSI kan wapengevaarlijke of van terrorisme en grof geweld verdachten aanhouden. De DSI heeft de leiding bij de inzet van speciale eenheden van politie en Defensie.

Ook voor de Universiteit Twente had de oefening nut. Het opleidingsinstituut gebruikte de opgedane ervaringen om het bestaande crisisplan daar waar nodig aan te scherpen.