Nieuwe mitrailleurs voor Defensie

Defensie koopt bijna 3.000 nieuwe mitrailleurs. Het gaat om 2.050 middelzware MAG’s en 840 zware M2-QCB’s die de huidige wapens vervangen.  Namens Defensie tekende de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, viceadmiraal Matthieu Borsboom, hiervoor vandaag het contract met de Belgische firma Fabrique National.

Afbeelding nieuwe MAG-mitrailleur.

De nieuwe MAG-mitrailleur.

De nieuwe wapens zijn technisch gelijk aan de huidige MAG-7.62mm-mitrailleur en de M2-12.7mm-mitrailleur, beter bekend als de ‘.50’. Een aantal elementen is echter verbeterd. Zo heeft de MAG een nieuwe kolf en zijn zowel de MAG als de M2 voorzien van een rail. Dit maakt het plaatsen van kijkers makkelijker. Hiervoor is de MAG voorzien van een zogenoemde standaard NATO-rail. De M2 heeft een speciale beugel met dezelfde standaard rail. 

Prettiger schiethouding

Samen met de wapens worden ook nieuwe kijkers voor dag- en nachtzicht gekocht. De MAG krijgt een speciaal voetstuk met een snelrichtmiddel en een vergroter om nauwkeuriger te schieten. Daarnaast wordt de plaatsing van de nachtzichtkijker verbeterd voor een prettiger schiethouding.

Viceadmiraal Matthieu Borsboom en Nicolas de Gottal van Fabrique National.

Viceadmiraal Borsboom en Nicolas de Gottal (FN)

Eerste stoot nauwkeuriger

De M2-QCB (quick change barrel) wordt voorzien van een snelrichtmiddel waarmee de eerste vuurstoot nauwkeuriger is te plaatsen. De M2 krijgt ook een warmtebeeldkijker om doelen op grotere afstand te ontdekken.

De nieuwe MAG en M2 worden in stappen geleverd tussen begin volgend jaar en halverwege 2018, gelijktijdig met de waarnemingsmiddelen.  Het onderhoud aan de wapens blijft bij de kleinkaliberwerkplaats van het Marinebedrijf in Den Helder. Ook opgenomen in het contract is de aanschaf van nieuwe reservedelen en een actuele opleiding voor het onderhoudspersoneel.

De nieuwe zware mitrailleur M2.

De nieuwe zware mitrailleur M2.