Gill-antitankraket

De Gill is een lichtgewicht antitankraket voor de middellangeafstand. Een militair vuurt het wapen af vanaf een kleine 3-pootstandaard. Naast gevechtstanks kan het ook tegen andere zwaar gepantserde doelen worden ingezet.

De raket werkt volgens het principe van fire-and-forget. Dit wil zeggen dat een afgeschoten raket zelf zijn weg zoekt naar het doel. Een militair hoeft het doelwit dus niet in het oog te houden en de raket bij te sturen, al dan niet via een draad. Dit betekent ook dat de militair direct na het afvuren in dekking kan gaan en zichzelf in veiligheid kan brengen.

Ander doel

Wel is het zo dat de militair aan de afgeschoten raket nieuwe informatie kan sturen. Zo kan zelfs het doel na afvuren nog worden veranderd.

Andere naam

De Gill heet tegenwoordig officieel Spike MR (medium range) en is de middellangeafstand-versie uit de familie van de Spike-antitankraket.

Specificaties

  • fabrikant: Rafael
  • gewicht: 26 kilo (koker met raket (9), 3-poot (3), lanceerunit met (nacht)zichtapparatuur (9) en batterij (1))
  • lengte: 1,2 meter
  • bereik: 200 tot 2.500 meter
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers
Een Gill-antitankraket slaat van boven in op een doelwit, oefenterrein Bergen-Hohne 2010.
Een Gill-antitankraket slaat van boven in op een doelwit, oefenterrein Bergen-Hohne 2010.

Tandem

De raket kan zwaar gepantserde doelen uitschakelen, zelfs als ze een zogenoemd Explosive Reactive Armour hebben. De GILL heeft hiervoor een tandem HEAT-springkop (high explosive anti tank). Met het eerste deel van de explosieve tandem slaat de raket door het explosieve schild. Met het tweede deel door de bepantsering.

Na afvuren klimt de raket om vervolgens abrupt te dalen. Zodoende raakt de Gill een doelwit op het dak, waar de bepantsering het dunst is.

Eenvoudig en licht

De GILL is eenvoudig te bedienen en relatief licht. Een team van 2 militairen draagt vrij gemakkelijk 2 raketten, een 3-poot en lanceerunit met infraroodkijker in/op hun rugzakken.

Luchtmobiele Speciale Voertuigen

Infanteristen nemen de Gill mee op Fennek-verkenningsvoertuigen. De luchtmobiele brigade doet dit op Luchtmobiele Speciale Voertuigen. Hij wordt niet op de voertuigen gemonteerd, maar wordt altijd afgevuurd vanaf de bijbehorende 3-poot.