VuursteunCommando

Het VuursteunCommando levert binnen Defensie alle vuursteun vanaf de grond. Dit doet de eenheid met mobiele 155mm-pantserhouwitsers en 120mm-mortieren. De eenheid bestrijkt de hele vuursteunketen: van doelselectie, -opsporing, -verwerking en -bestrijding tot evaluatie en planning. Het commando bestaat uit de Vuursteunschool, het artillerieschietkamp en 41 Afdeling Artillerie.

41 Afdeling Artillerie is in januari 2019 opgericht. Hiermee kwam er weer een specifieke eenheid voor de operationele inzet van de Pantserhouwitser 2000 NL’s (PzH2000NL) en de 120mm-mortieren. Onder de afdeling vallen 3 vuursteunbatterijen. Die bestaan uit 2 PzH-batterijen, met elk 8 PzH’s en een mortierbatterij met 8 mortieren.

Vurend 120mm-mortier.

De Charliebatterij van het VuursteunCommando brengt vuur uit.

Uitbreiding

Vanwege de actuele veiligheidssituatie is er sprake van een hernieuwde focus op het grootschalig conflict. Ook wil de landmacht de balans herstellen tussen gevechtsondersteuning en manoeuvre. Daarom worden zo’n 30 PzH’s niet verkocht, in tegenstelling tot eerdere bezuinigingsplannen. Met 4 hiervan krijgt de afdeling in 2019 een extra, kleinere, PzH-batterij. De andere 2 gaan dienen als onderwijsmiddel. De andere houwitsers worden door de industrie geactualiseerd, maar blijven voorlopig in opslag als logistieke reserve. Daarnaast krijgt de mortierbatterij een extra peloton met 4 mortieren.

Joint Fires Cells en Fire Support Teams

Het VuursteunCommando heeft ook Joint Fires Cells en Fire Support Teams:

  • Joint Fires Cells coördineren (gelijktijdige) zware wapeninzet vanaf de grond, vanuit de lucht (helikopters en vliegtuigen) en wapeninzet van marineschepen. Ze doen dit vanuit commandocentra ingedeeld bij de gevechtseenheden van de brigades, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Van hieruit treden ze op als de ogen van de commandant. Bij meerdere doelen bepalen ze bijvoorbeeld welke het eerst bevuurd moeten worden.
  • Fire Support Teams werken in het veld, dicht bij de aan te vallen doelen. Ze hebben radiocontact met vliegers of schepen en geven door waar het doel zich bevindt. Dit doen ze door na waarneming coördinaten of omgevingskenmerken door te geven of door het doel met laser aan te wijzen.
Observatiepost  van een Fire Support Team. Op de achtergrond staat het Fennek-verkenningsvoertuig van de vuursteunspecialisten.

Observatiepost van een Fire Support Team.

De eenheid ontstond begin 2013 door samenvoeging van de voormalige korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie, aangevuld met de 120mm-mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Het VuursteunCommando is gestationeerd op de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde.