VuursteunCommando

Het VuursteunCommando levert alle vuursteun vanaf de grond binnen Defensie. Dit doet de eenheid met mobiele 155mm-pantserhouwitsers, en 120mm-mortieren.

vurend 120mm-mortier

De Charliebatterij van het VuursteunCommando brengt vuur uit.

Vuursteunbatterijen

Het commando heeft 3 vuursteunbatterijen. Deze eenheden werken elk met 6 pantserhouwitsers en 6 120mm-mortieren. Daarnaast heeft de eenheid Joint Fires Cells en Fire Support Teams. Zij coördineren de inzet van vuursteun, luchtsteun (helikopters en vliegtuigen) en wapeninzet van marineschepen.

Observatiepost  van een Fire Support Team. Op de achtergrond staat het Fennek-verkenningsvoertuig van de vuursteunspecialisten.

Observatiepost van een Fire Support Team.

Het VuursteunCommando verzorgt ook alle opleidingen en trainingen op het gebied van vuursteun.

  • Joint Fires Cells coördineren (gelijktijdige) zware wapeninzet vanaf de grond en vanuit de lucht. Ze doen dit vanuit commandocentra. Van hieruit treden ze op als de ogen van de commandant. Zo bepalen ze bijvoorbeeld bij meerdere doelen welke het eerst bevuurd moeten worden.
  • Fire Support Teams werken in het veld, dicht bij de aan te vallen doelen. Ze hebben radiocontact met vliegers of schepen en geven door waar het doel zich bevindt. Dit doen ze door na directe waarneming coördinaten of omgevingskenmerken door te geven of door het doel met laser aan te wijzen.