Natresbataljons

Het Korps Nationale Reserve (Natres) bestaat uit 3 bataljons: 10 Natresbataljon, 20 Natresbataljon en 30 Natresbataljon. Deze bataljons maken deel uit van de 3 brigades van de landmacht. Bij crisissituaties in Nederland zijn deze brigades het eerste aanspreekpunt. In zo’n geval kan de brigade de Natres-militairen regionaal inzetten.

3 regio’s

De Koninklijke Landmacht heeft Nederland opgedeeld in 3 grote regio’s. Dat zijn de verantwoordelijkheidsgebieden van de landmachtbrigades. Elke brigade beschikt over een natresbataljon. Eenheden van deze bataljons zijn over bijna alle provincies verspreid. De stafdetachementen zitten in Havelte (10 Natresbataljon), Den Haag (20 Natresbataljon) en Oirschot (30 Natresbataljon).

10 Natresbataljon

10 Natresbataljon valt onder het commando van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. De reservisten worden vooral ingezet in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland (behalve Amsterdam).

20 Natresbataljon

20 Natresbataljon valt onder het commando van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. De reservisten worden vooral ingezet in de provincies Zuid-Holland en Gelderland en de regio Amsterdam.

30 Natresbataljon

30 Natresbataljon valt onder commando van 13 Lichte Brigade in Oirschot. De reservisten worden vooral ingezet in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg.